С възстановка, изложби, поетичен спектакъл и концерт днес в Бургас ще бъдат отбелязани 140 години от освобождението от османско иго.

Ще бъде пресъздаден историческият момент от влизането на конния отряд на ген. Лермонтов в града, съобщава БНР.

Разград и Търговище отбелязват 140 г. от освобождението си от османско иго

Разград и Търговище отбелязват 140 г. от освобождението си от османско иго

Правят възстановка на събитията оттогава

На този ден, преди 140 години, под звуците на църковните камбани първенците на града - Васил Максимов, Никола Русалиев, Койчо Кехая, учителят Стоян Шивачев и консулите на Австрия, Италия и Гърция, предвождани от духовенството посрещат тържествено руските войни, припомнят от Бургаската община.

Бургазлии могат да разгледат 3 изложби. В бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" чрез репродукции на картини на руски художници ще бъдат представени най-преломните и драматични моменти от Руско-турската освободителна война.

Столицата чества 140 години от освобождението си

Столицата чества 140 години от освобождението си

София живее в деветото си хилядолетие и в нейната наистина изключително дълга и богата история има няколко особено светли мига

Изложба, посветена на двама от най-бележитите български войводи Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще бъде открита в Морското казино, а във Военния клуб ще бъдат изложени оръжията и бойните знамена на Българската армия. С поетичен спектакъл и концерт в Дома на нефтохимика ще завърши празничната програма.