Кремъл хвърля огромни усилия да придобие информация за модернизацията на армията ни, защото модификaцията на F-16 y наc е pазлична от тези, които са на въоpъжение в дpyги cтpани, пише в. "168 часа" във връзка с поредния шпионски скандал с руски представители у нас.

Единият от изгонените руски дипломати е бил заместник-шеф на фирма Сатурн, която строи военни самолети. Колега на Путин в резидентурата на КГБ в бившата ГДР оглавява компанията-майка. Той е човекът, който през юли му докладва, че ракетните системи С-400 са доставени в срок на Турция.

Може би случайно, но почти като по часовник, съвпаднаха две събития у нас, свързани с Русия. България изгони двама дипломати по обвинение, че са се домогвали до класифицирана военна информация, а в същото време разследваният за шпионаж лидер на русофилското движение Николай Малинов обяви, че до края на годината ще оглави политическа партия. Идеологията й ще бъде основана на същите принципи като неговата неправителствена организация, отбелязва вестникът.

Третото събитие, което се проведе по същото време и има отношение към скандала, е участието на 6 американски бойни самолета F16 във военновъздушното учение "Тракийска пепелянка" от 18 до 25 септември. То се провежда ежегодно от 2016 г., откогато според данните на прокуратурата руските търговски аташета са издирвали секретна военна информация за българските въоръжени сили.

Подозира се, че шпионите на Москва с дипломатически имунитет в България са около 60, а разузнавачите с пагон - около 200-300 души в страната. А колко са доброволците от българска страна, никой не може да каже. Всичко това се следи от ДАНС.

Ненчев пита дали чужди служби са дали знак за руските шпиони

Ненчев пита дали чужди служби са дали знак за руските шпиони

Ако се окаже, че нашите служби не са си свършили работата, знакът ще бъде много лош

Руската тема никога не е била по-актуална. Факт е, че Кремъл не се е отказал от желанието си да ни държи в сферата на своето влияние. Според експерти руското разузнаване непрекъснато разширява дейността си на наша територия, и то от 10 години насам.

Причините за това, включително и за последния случай на двама изгонени дипломати на 23 септември, са няколко. Една от основните е купуването на нови изтребители. Българските нови бойни самолети F16, блок 70, които ще бъдат доставени от САЩ, са четвърто поколение на модела.

Те са съвършено различни от досега влезлите на въоръжение в други страни. Това е последната и най-развита модификация на машината, произвеждана от американската компания "Локхийд Мартин". Технологията е съвместима с тази на други бойни самолети - F22 и F35. Русия е наясно, че системите за сигурност непрекъснато се променят точно за да не попадат в ръцете на противника. И се опитва да използва България, за да ги пробие.

Това е и причината някои среди в НАТО да настояват пилоти, които са управлявали МиГ-29 или други руски бойни машини, да не бъдат включвани в екипите, които ще летят с F16. Теоретично винаги съществува вероятността някой от по-възрастните летци да е бил вербуван от Москва и елиминирайки поколението, обучавало се по съветски образец, рискът може да се избегне. По-опитните водачи са минимален брой. Над 80% от списъчния състав на тези, които ще охраняват въздушното ни пространство с F16, са млади летци, които за първи път ще се качат на многофункционален боен самолет.

Всъщност не само новото поколение F16, блок 70 интересува руското разузнаване. То работи по подобни задачи и в Турция. Там вече бяха доставени дълго обсъжданите руски зенитно-ракетни комплекси С-400, заради които отношенията между Вашингтон и Анкара се влошиха.

Притесненията на НАТО и американците идват от факта, че установките трябва да се монтират прекалено близо до базата Инджирлик и други натовски военни обекти, където кацат бойните самолети F17 и F35. Именно конструкцията, характеристиките и експлоатацията на тези изтребители са сред целите на руското военно разузнаване.

"Вашингтон подозира, че чрез изкуствен интелект или анализ от типа big data руснаците могат да навлязат в системите за сигурност на Северноатлантическия пакт - обясниха експерти. - Ако се монтира С-400, съдейки по броя и начина на излитания и кацания, Москва ще може да се добере до ценна информация. Ще я обработват полека-лека, докато натрупат достатъчно количество данни, за да направят заключения за системите."

Велизар Шамаланов: В нашия регион агресивните действия на Русия са особено видими

Велизар Шамаланов: В нашия регион агресивните действия на Русия са особено видими

България да ограничи руското влияние...

Въпросът продължава да стои отворен, защото Турция не само не се отказа от разполагането на руски зенитно-ракетни комплекси, но вече получи първия транш. За това в края на юли генералният директор на държавния промишлен холдинг "Ростех"

Сергей Чемезов докладва на президента Владимир Путин

Ръководителят на гиганта с над 700 предприятия не изключи възможността Русия да продаде втора партида зенитно-ракетни установки С-400 на Турция през 2021 г.

"Задължението да се достави ЗРК С-400 "Триумф" в Турция беше изпълнено в срок. Това е първият договор от този мащаб в страна от НАТО, чиято сума е 2,5 млрд. долара. Сега работим по евентуална втора партида", докладва Чемезов пред Владимир Путин.

Двамата се познават отдавна - от времето, когато са били заедно в резидентурата на КГБ в Източна Германия, пишат руските медии. Чемезов е и член на бюрото на Висшия съвет на партия "Единна Русия", бил е и в екипа на президента, преди да оглави консорциума "Ростех" през 2007 г. с указ на държавния глава.

Защо тази компания е ключова и каква е връзката с поредния шпионски скандал у нас?

Пълното й название е Държавна корпорация за съдействие в разработката, производството и експорта на високотехнологична промишлена продукция. Неин представител в България е единият от изгонените от България дипломати на 23 септември - заместник търговският аташе Сергей Николашин. Името му не беше оповестено официално, но "24 часа" го потвърди от двама независими източници.

В 700-те предприятия на "Ростех", за чиито интереси се е грижил у нас дипломатът, се включват и 9 от военнопромишления комплекс. Чрез сложна йерархия компанията майка държи в активите си подобно на матрьошки множество други дъщерни предприятия. Между тях е и ОАО Научно-производствено обединение "Сатурн", чийто първи заместник на генералния директор е бил изгоненият от София дипломат Николашин.

Сергей Николашин е в ръководството на самолетостроителна компания за граждански и военни машини.

Фирмата е специализирана в разработване и производство на самолетни двигатели, включително и за военни машини, кораби за военноморския флот, енергогенериращи и газопомпени агрегати. От профила на компанията, в която е работил търговският аташе, става ясно, че е компетентен по темата за бойните изтребители и би могъл да я анализира.

В съобщението на Главната прокуратура на Република България става ясно, че двамата изгонени руски дипломати са търсели класифицирана информация за плановете за модернизацията на въоръжените сили на страната. Те имали и втора задача - да открият и да влязат в контакт с отговорни служители в Министерството на отбраната, от които зависят обществените поръчки и сключването на договори с чуждестранни контрагенти.

Старата военна техника, която все още е на въоръжение в Българската армия, продължава да се ремонтира в Русия, за което държавата плаща много висока цена. Само през 2018 г. правителството отпусна 200 млн. лв. за поддръжка на изтребителите.

Това според експерти прави страната ни зависима от фирмите - изпълнители на ремонтите.

Други въпроси, по които е възможно руските дипломати да са търсили информация, е предстоящият договор за строителство на два нови патрулни кораба и покупката на бронирани машини за пехотата.

Освен техниката аташетата търсели класифицирана информация и за българския военно-промишлен комплекс.По данни на прокуратурата това е ставало от 2016 г. насам, когато в България е бил само Сергей Николашин.

Вторият вероятно изгонен дипломат - Вадим Биков, чието име разкри "24 часа", е дошъл в страната миналата година. Той не е бил в ръководството на ключови за руската промишленост гиганти.

Москва отрече представителите й да са се занимавали с шпионска дейност.

"На 23 септември т.г. пълномощният министър на Посолството на Русия в София беше поканен във Външното министерство, където му беше връчена вербална нота за обявяване на служители на търговското представителство за персона нон грата - съобщиха от мисията. - Доказателства, потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута им, не бяха представени.

Със съжаление сме принудени да констатираме, че неоснователното изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения."

Премиерът Бойко Борисов обаче беше категоричен: "Аз още преди няколко години предупредих президента Путин, тогава премиерът Медведев беше в България, че на територията на България такива неща не допускам."

Военният министър Красимир Каракачанов бе лаконичен по повод скандала:"Разчитам ДАНС да е събрала достатъчно информация,за да може прокуратурата да предприеме действия."

Президентът Румен Радев пък заговори за ефектите от изгонването на руските дипломати. "Надявам се и службите, и прокуратурата да са събрали необходимите достатъчно и ефективни доказателства, за да бъдат минимализирани и дипломатическите последствия, защото винаги има и такива", заяви държавният глава.