Установени са 19 случая на опити за измама по Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи Елена Бончева - началник сектор "Лоши вземания" в Разплащателната агенция, цитирана от БНР.

Общият брой на нарушенията от края на 2007 г. до момента е 91, като по-голямата част от тях са по схемите за преки плащания на площ.

87 от установените 91 нарушения са опити за измама. Всички те обаче са хванати преди плащането, като по този начин агенцията е спасила 11 милиона лева. Едва 5 от всички нарушения са с реални финансови последици, като общият размер на дължимите суми към

Разплащателната агенция е 329 000 лева, 142 хиляди от тях вече са събрани, уточни Бончева. Всички случаи на опити за измама са дадени на прокуратурата. Само по два от тях обаче вече има внесени обвинителни актове в съда.

Най-честите нарушения са неправилно деклариране на площи, представяне на фалшиви оферти за закупуване на техника или фалшиви удостоверения от държавни институции, в това число - и фалшиви документи за платени данъци.