Три минути преди 15.00 часа в столичната полиция е получен сигнал за двама затрупани от земна маса работници, паднали в строителен изкоп на ул. "Василашко езеро" в кв. "Манастирски ливади".

Минута по-късно към адреса са изпратени шест специализирани автомобила - 4 противопожарни, аварийно-спасителен и линейката на СДП, съобщи пресцентърът на МВР.

При пристигането екипите се заемат с разчистване на свляклата се пръст и освобождаването на двамата работници - на 38 и 34 години.

По първоначална информация единият е с травма на ръката, вторият е бил в безсъзнание.

С пристигнал на мястото на произшествието реанимобил на "Бърза помощ" и двамата веднага са транспортирани в болница за оказване на медицинска помощ.

По неофициална информация обектът е на строителната компания НИКМИ, съобщи Дарик радио.

Инцидентът е предизвикан от изкоп на канал. Това сочи съвместна проверка на Дирекция Национален строителен контрол и Районната инспекция в София.

Свличането на земни маси вероятно е причинено от влажното време, предполагат от ДНСК.

Другата възможна хипотеза е строителите да са направили по-дълбок изкоп. От интернет страницата на фирмата - строител става ясно че на столичния бул. "Тодор Каблешков" тя е строяла жилищен комплекс, който се състои от три кооперации и търговски център.

От районната ДНСК не можаха да кажат със сигурност дали каналът е бил част от общия проект или се е строял с отделно разрешително.

По-подробни заключения експертите ще направят следващата седмица.
От Националната дирекция засега са категорични, че новата сградата е имала всички необходими строителни книжа, което означава че е била напълно законна.

Книжата са изискани от строителния контрол и ще бъдат огледани за евентуални пропуски. От компанията не пожелаха да коментират инцидента.