Бургаска област ще стане първата в страната, в която броят на леглата, обособени за лечение на пациенти с COVID-19 ще бъдат 20, а не 10% от броя на болничните легла. Причината е, че и в морския град се стигна до хаос с пациенти, които обикаляха с линейките от една болница в друга, докато бъдат приети за лечение.

Припомняме, че на 20 октомври болница в Бургас отказа да приеме пациентка с COVID-19 заради липса на легла. Жената бе разхождана с линейка между различни населени места и върната обратно вкъщи.

Според началника на Спешното приемно отделение в УМБАЛ-Бургас Здравка Инджова обаче, това се случва изключително рядко. Не повече от 3-4 пъти досега съм информирана за такива случаи. Причината е ясно. В изолатора имаме 7 легла, които след като се запълнят, пациентите трябва да се изследват. През това време наистина няма къде физически да приемем хората. Не приемам, че чакането от страна на пациентите е практика, каза тя

Ситуацията е много динамична. От днес ще разкрием още 50 легла към вече съществуващите 60. Организираме екипи, за да бъдат обслужени пациентите, съобщи зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светлозар Георгиев.

Кирил Ананиев прехвърли топката с леглата в болниците към Ангелов

Кирил Ананиев прехвърли топката с леглата в болниците към Ангелов

Болниците и леглата не могат да изчезнат, въпрос на организация е

Междувременно стана ясно, че единната информационна система, която ще дава информация в реално време за това къде има свободни легла за лечение на пациенти с COVID-19 в цялата страна, вече е готова.

Припомняме, че на 31 октомври здравният министър Костадин Ангелов обяви в профила си във "Фейсбук", че щял да предложи в Народното събрание законопроект, който да постановява, че болници, които отказват да открият легла за болни от коронавирус (COVID-19), няма да работят с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Причина за това негово предложение е отказът на Четвърта градска болница в София да приеме пациент с COVID-19.

Вчера здравният министър извърши проверки в лечебни заведения в София.