ТРАГЕДИЯТА В ОХРИД:
Идентифицирани са телата на всичките 15 загинали българи. (Вж част от имената) По последни данни са извадени 15 тела, като три от тях дълго време не бяха идентифицирани.
В туристическата група от България е имало хора от Пирдоп, Златица, Антон, Челопеч.
40 българи са живи (Виж пълния списък с оцелелите), подчерта премиерът на брифинг в София. 37 от тях са настанени в охридски хотел.
Сред загиналите обаче има цели семейства, което е видно от фамилиите.

 

Малко преди 22:30 ч. на летище "София" кацна правителственият самолет, с който от Македония пристигнаха оцелелите при днешния инцидент в Охридското езеро българи.

38-те наши сънадордници бяха посрещнати лично от премиера Бойко Борисов, външният министър Румяна Желева и част от министрите от кабинета.

На летището чакаха линейки от Военномедицинска академия, които да откарат за допълнителни прегледи някои от пострадалите при инцидента в Охридското езеро. Осигурен е и транспорт, който да отведе останалите до родните им места.

Роднините на някои от пострадалите дойдоха лично да посрещнат близките си.

"38 от нашите сънародници, пострадали при инцидента се завърнаха в България. Тези, които са увредени или имат оплаквания, са изпратени до Военномедицинския институт", каза премиерът Бойко Борисов, който заедно с част от кабинета си даде специален брифинг на летището.

"Благодаря на министрите, че докараха хората", каза още Борисов. Припомняме до Охрид с правителствения самолет заминаха здравният и транспортният министри, които лично придружиха 38-те оцелели.

Премиерът изрази възмущението си от това, че правителственият самолет каца с час и половина закъснение и подчерта, че причината не е в българската страна.
Каква е причината за закъснението министрите Желева, Нанев и Трайков не коментираха.

15 българи са станали жертва на инцидента, поясни здравният министър Божидар Нанев.
Той опроверга появилите се по-рано информации, че сред жервтите има дете.

"Най-младата жертва е на 22 години. Една част са се удавили, защото не могат да плуват", посочи здравният министър.
Други по думите му са починали заради травми, получени при преобръщането на кораба. Той коментира, че на дъното на езерото са изпратени водолази. Не са открити други тела, допълни Нанев.

10 от сънародниците ни по думите му са транспортирани до ВМА за по-обстоен преглед. Тяхното състояние е стабилно, изтъкна министърт.
Няма наши сънародници с опасност за живота.

По молба на Македония утре България изпраща двама свои съдебни медици като наблюдатели. Нанев каза още, че експерти психолози и психиатри са посрешнали пристригащите от Охрид.

Междувременно външният министър Румяна Желева се завърна от Стокхолм, за да изкаже съпричастност на постадалите. Кризисният щаб кън Външно министерство ще работи денонощно, обясни първият ни дипломат.

По първоначална информация става дума за технически проблем при кърмата, каза Желева и уточни, че тези данни са й съобщени от македонския й колега Антонио Милошоски.
Все още не е ясно кога ще бъдат транспортирани в България телата на починалите.

"Хората в момента са в стрес", коментира Вихра Миланова, професор по психиатрия. "В тези ситуации могат да се провеждат кризисни интервенции", допълни тя.

Според нея на пострадалите трябва да се окаже възможно най-скоро психологична помощ, за да не се стигне до посттравматично стресово разстройство. Повечето от пострадалите са пожелали да се приберат при близките си, където се чувстват по-сигурни и спокойни.

Според проф. Миланова до 6 месеца може да продължи терапевтчината интервенция за постардалите при подобни инциденти.
Към псхиатричната клиника в Александровска болница е открита телефонна линия, на която пострадалите могат да потърсят помощ - тел. 9230479.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обясни, че ще се провери до колко са спазени процедурите при провеждането на екскурзията.
Основната причина за инцидента е проблема с корабчето, заяви Трайков.

Фирмата-организатор на екскурзията обаче дори не е туроператор. Министърът е възложил проверка на комисията за защита на потребителите. Хората нямат договор за пакетна услуга, нямат и застраховка.