Повече от половината анкетирана са на мнение, че информацията за ваксините срещу COVID-19 е недостоверна, сочи проучване на Галъп интернешънъл. Целта на проучването е да провери какви са причините българите да се или да не ваксинират против вируса и вярват ли те във ваксините.

Проучването търси отговор на въпроса защо толкова малко българи са се ваксинирали срещу COVID-19. Eдна пета (21,2%) от неваксинираните у нас посочват като причина за отказ от ваксинация към този момент преболедуване на вируса. Към тях могат да се добавят и отговорите на 6,7% от интервюираните, в които личи убеждение (или знание), че съответният респондент има достатъчно антитела или достатъчно силен имунитет. 19,1% изтъкват като причина наличието на съпътстващи заболявания, алергии или други причини.

Голям е и процентът на българите, които не вярват че ваксините срещу COVID-19 са ефективни. Те са 19,1%. Тези, които ги отхвърлят като цяло са 18,6%.

За 14,4% от неваксинираните у нас пък ваксините не помагат. Основният им аргумент е, че те не пречат да изкараш вируса. В 11,7% от отговорите личи аргументът "създадоха ги подозрително бързо".

6 % от хората без поставен ваксина изразяват мнение, че не са били насърчени да го направят от личния си лекар.

Снимка 567968

Източник: Галъп интернешънъл болкан

Като цяло, 43,1% от запитаните неваксинирани посочват различни групи причини. Това е и най-видимото натрупване. Има 28,5%, които посочват само причини, свързани с убеждението им, че, по една или друга причина, ваксина не им е нужна. Има и 25,9%, които изтъкват само причини, свързани със самите ваксини.

От отговорите е видно, че не липсват и реакции срещу усещане за принуда, изчакване, разнопосочна информация и много други.

Предмет на изследването бяха и причините за поставяне на ваксина. Основната причина е страхът от вируса и желанието на хората да се предпазят (26,7%). На второ място се нарежда грижата за семейството и околните (17,7%). Челната тройка се допълва от вярата в науката и медицината (14,1%). Не е малък и делът на тези, които посочват причини като пътуване в чужбина, свободно придвижване и зелен сертификат

Изследването още веднъж показва, че склонни към продължаваща ваксинация са най-вече самите ваксинирани. Ваксинацията при останалите ще е в сериозна степен предизвикателство. 61,1% от всички ваксинирани имат нагласата да си поставят още ваксини (дори след бустерната), ако се наложи. Делът на ваксинираните, които заявяват, че не биха се ваксинирали повече срещу ковид-19 е 26,2%.

Сред неваксинираните респонденти делът на тези, които заявяват, че няма да си поставят ваксина, е над три четвърти (77,7%).

Снимка 567969

Източник: Галъп интернешънъл болкан

Сериозни са дяловете на вяра в различни твърдения, свидетелстващи за омаловажаване, за конспирация и т.н. Над две трети от всички запитани, например, са съгласни с твърдението, че определени кръгове имат интерес пандемията да се поддържа, да не приключи скоро (66,8%). Повече от половината от участвалите в изследването пък са на мнение, че вирусът е лабораторно създаден (57,3%) и че напрежението около ковид е по-скоро шумотевица и паника (55,2%). За 60% ковид е просто силен грип.

В същото време широко мнозинство в страната се съгласява, че коронавирусът е опасен най-вече за възрастните и хора и тези със заболявания (72,1%). 63,1% изразяват мнението (и надеждата), че пандемията затихва и скоро ще приключи.

Макар това да е чувствителна тема, все пак по отговорите в изследването може да се съди, че вече поне за половината от пълнолетните българи може да се смята, че са преболедували коронавирус.

Галъп интернешънъл болкан" проведе национално представително за пълнолетното население проучване на нагласите по отношение ваксините и ваксинацията у нас срещу COVID-19. Проучването е по поръчка на Министерството на здравеопазването с цел измерване на обществените нагласи преди старта на информационната кампания "+мен" за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

Анкетьорите попитаха респондентите максимално подробно, като по този начин беше избегната възможната декларативност на отговорите. Всяко интервю бе прослушано отделно от самия научен екип на агенцията и бе синтезирано, като бяха свалени и знакови цитати.

Тодор Кантарджиев: Случаите намаляват, но пандемията не е приключила

Тодор Кантарджиев: Случаите намаляват, но пандемията не е приключила

Като проблем професорът изтъкна намалелия интерес към първа доза