В домовете за деца без родителски грижи има 8 600 деца.

75 от тях живеят в приемни семейства.

Това съобщи Ширин Местан, председател на Държавната агенция за закрила на детето, цитирана от Дарик радио.

Тези данни бяха оповестени по време на първата сесия на конференция на тема "Реформа на системата за грижи за детето в Югоизточна Европа.Тридневният форум се организира с подкрепата на УНИЦЕФ, Световната банка, правителството на Швеция и на Европейската комисия.

Мария Каливис, регионален директор на УНИЦЕФ, подчерта, че в Югоизточна Европа 126 000 деца все още са оставени на грижите на държавата.

Този поток от деца към системата на обществени грижи е знак, че децата в риск не са достатъчно мотивирани да остават в семейството, смята тя.

Майкъл Хъмфрис, ръководител на представителството на ЕК в България, уточни, че в националната стратегическа референтна рамка, подписана миналата седмица, има програма за развитие на човешките ресурси, която е с бюджет един милиард евро.

Много от тези пари ще бъдат използвани за дейности, насърчаващи социалното включване на децата и борба с дискриминацията.

Той допълни, че застаряването на населението в Европа остава сериозен проблем и включването на младото поколение в социалните дейности е от огромно значение за EС.