Осем преливащи язовира има в момента в страната поради силното снеготопене, 4 се чака да прелеят, но се освобождава обем. От тях нито един не е опасен, стремежът е да влязат в реките. Това обясни пред бТВ министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизиро.

"Готови сме с обем за снеготопенето, другото прелива в реките", категоричен е той. Той обаче не пропусна да отбележи, че всеки язовир, който е пълен, е потенциално опасен. По тази причина трябва речните корита да са чисти, не всички кметове и областни управители обаче са заинтересувани да го правят.

Има язовири, които преливат целогодишно - "Струма" при Кърджали, във Велико Търново - "Йовковци", "Камчия" прелива, проблемът е с екипите и чистенето. Пишат се предписания на кметове, те обаче казват - "Нямаме пари". Снегът тръгва обаче и да се обяснява, че са писани писма, вече е късно", обясни още министърът.

Има достатъчно вода в язовирите за 2021 г., уверява Ревизоро

Има достатъчно вода в язовирите за 2021 г., уверява Ревизоро

Обемът им е достатъчен да осигури потреблението

Подробната справка: Язовир "Христо Смирненски" е пред преливане, "Среченска бара" е пред преливане, язовир "Тича" - за 4 г. има вода питейна, "Камчия" - прелива, "Ясна поляна" е пред преливане, "Асеновец" край Сливен има вода за две години, "Студена" е изпразнен - държи се на 20 милиона.

"Камчия е пълна, прелива в язовир и ще има вода за 4 години, както и за промишлеността за Девня, така и ще има питейна вода за всички. "Жребчево" е качил 300 000 млн., на 360 ще бъде спрян и ще се изпуска през ВЕЦ-ове, за да има за следващите две години вода", добави Ревизоро.

Язовир "Искър" е свален със 150 милиона - 77% от обема, защото има 200 потребление на софиянци, а има 270 млн. сняг в планината, който трябва да преминат през София, за да не наводни селата.

Язовир "Студена" в момента е пълен, освободен е 5 млн. ресурс, защо преди това беше празен -"Там прокуратурата проверява защо е бил пресушен", каза Емил Димитров.

Няма да има водна криза по Черноморието, успокоява Ревизоро
Обновена

Няма да има водна криза по Черноморието, успокоява Ревизоро

Според екоминистъра язовир "Камчия" е напълнил обема си