840 туроператори и туристически агенти подадоха заявления за помощта от 10 млн. лв. по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020", съобщи БНТ. Срокът, в който всички крайни потребители можеха да подават своите заявления за европейско финансиране, изтече на 20 октомври 2020 година.

Предстои предложенията да бъдат разгледани. В рамките на процедурата всеки от кандидатите имаше право да заяви в проектното предложение стойност до 10% от оборота за 2019 г., но не повече от прага на de minimis от 200 000 евро, или 391 166 лв. Целта на проекта е да се осигури оперативен капитал за справяне с последиците от COVID-19 кризата за български микро-, малки и средни предприятия, извършващи туроператорска и/или туристическа агентска дейност по Закона за туризма.

По инициатива на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова Министерството на туризма стана директен бенефициент по програмата за европейско финансиране. След проведени срещи и преговори с браншовите организации и Министерство на икономиката бе подписано споразумение за предоставяне на европейско финансиране в подкрепа на туристическия бранш.

Загубите на туроператорите били чудовищни

Загубите на туроператорите били чудовищни

Румяна Балтова: Това е единственият сектор блокиран със закон

Средствата следва да бъдат използвани за покриване на текущите нужди на кандидатите и извършване на разходи за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на предоставяната туроператорска/туристическа агентска услуга.

Припомняме, че на 3 август туроператорите се срещнаха с премиера Бойко Борисов, министърът на туризма Марияна Николова и икономическият министър Лъчезар Борисов. На срещата стана ясно, че ще бъде подпомогнато на туроператорите с пилотен проект за 10 млн. лв.

Въпреки помощта от държавата, ден по-късно туроператорите излязоха на протест.

Според Румяна Балтова от Асоциацията на българските туроператори- 95% са загубите при туроператорите.