При липсата на ясни правила се дава ясна представа в каква степен може съдебната практика да тръгне в различни посоки и какъв риск съществува за липсата на ясни стандарти как се отразяват съдебните дела.

Това заяви Димитър Марков, директор на Правната програма в Центъра за изследване на демокрацията на Национална конференция на тема "Презумпцията за невиновност и прaвата на обвиняемите и подсъдимите в наказателния процес".

Общо 9 са делата срещу България в Европейския съд по правата на човека, но през еднакви интервали от време излиза ново решение, в което страната ни е осъдена да плати обезщетение заради нарушаване на презумпцията за невиновност. Ако не бъдат взети мерки, делата няма изглед скоро да спрат, предупреди Марков.

Той обясни, че в много случаи наказателното производство има дори и по-тежък отрицателен ефект върху лицето за сметка на наказанието като такова. От повече от 2 години се работи по темата, като работата на изследователите и анализаторите от ЦИД преминала през анализ за това какво е положението и какви са правилата. Стъпвайки върху всичко това анализаторите подготвили два документа с препоръчителен характер - към органите на съдебната власт и към разследващите органи за това какви са стандартите, когато трябва да се прави публично достояние за наказателни производства, поясни Димитър Марков.

Европейски съд осъди Британия за незаконно следене на граждани

Европейски съд осъди Британия за незаконно следене на граждани

С масово наблюдение и събиране на разузнавателни данни Великобритания нарушава правата на човека

Той посочи, че анализаторите забелязали, че няма ясни правила и регулации, но и няма хомогенност на правилата в медиите за отразяване на невиновността и прaвата на обвиняемите и подсъдимите в наказателния процес. Най-ограничителният режим и сериозните тежки правила е за електронните медии за радиото и телевизията, каза Марков. Останалите средства за масовата информация като печатните медии, такава регулация липсва и се прилагат общи правила, които включват Закона за защита на личните данни и отделни правила, които нямат пряка връзка с медиите.

В съда има дела, свързани с некоректно отразяване на медиите на висящи наказателни производства, изтъкна Димитър Марков, като даде пример с дело за инцидент, станал в нощно заведение в Бургас.