С писмо до здравния министър ПП АБВ настоя Министерството на здравеопазването да проучи възможността българската фармацевтична индустрия да произвежда ваксината на "Астра Зенека". Aко компанията не може да произведе в договорения срок поръчаните дози ваксини, Комисията или страните членки могат да предложат на "Астра Зенека" фармацевтични компании, които да послужат за подпизпълнители в производството.

Ако нашите фирми имат техническата възможност за производство, то Астра Зенека има договорно задължение да се опита да сключи договор за производство на ваксината с тях, се казва още в документа.

Тази сутрин Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, обясни, че след старта на доставките на ваксината на "Астра зенека" доставките ще се нормализират и дори ще останат неупотребени ваксини.

И ваксините на "Модерна" орязани - идват с 2000 дози по-малко

И ваксините на "Модерна" орязани - идват с 2000 дози по-малко

Поредна пратка на ваксините на "Пфайзер" пристигна тази сутрин у нас

Специалистът обаче добави, че ваксината на "Астра зенека" е конвенционална и има ефикасност 59.5% и покрива стандартите. Ефикасността на другите ваксини обаче е над 90%.

По-рано днес директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата, Богдан Кирилов заяви, че следващата седмица се очаква да пристигнат 17 550 дози, третата седмица на февруари - 23 000 дози, а в края на месеца - 26 000.

За ваксините на "Астра зенека" - шефът на ИАЛ добави, че от нея се очаква първа доставка 48 000 дози на 7 февруари, следващата пратка ще е на 14 февруари със 75 000 дози, 136 000 дози ще има в края на месеца, с което броят на ваксините ще е 260 000 дози. За следващите месеци все още няма информация какви дози ще пристигнат в страната ни.