Поредната пратка ваксини на "Пфайзер" пристигнаха в страната на летище София тази сутрин. 17 550 дози дойдоха днес, следващата седмица се очаква да пристигнат 17 550 дози, третата седмица на февруари - 23 000 дози, а в края на месеца - 26 000. Така за февруари България трябва да получи общо 83 000, а през март - 104 000.

Справката отчета Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата, който посрещна ваксините на летището.

Относно ваксините на "Модерна" и има ли забавяне, Кирилов каза, че следващата седмица ще има доставка от 8 февруари - от 6000 дози. Доставката е намалена с 2000 дози, тъй като сме очаквали 8000 дози.

В рамките на месеца ще бъде компенсирана доставката, точна дата за пратката няма, но се очаква да е около 9-11 феавруари, обясни Кирилов.

Нови 3600 дози от ваксината на Moderna пристигнаха у нас

Нови 3600 дози от ваксината на Moderna пристигнаха у нас

Утре очакваме още 17 550 дози от ваксината на "Пфайзер"

За ваксините на "Астра зенека" - шефът на ИАЛ добави, че се очаква Европейската комисия да издаде разрешение за употреба за приложението й, да се опише продуктовата информация. Служителите на Агенцията по лекарствата са извършили одобрение на превода, чака се потвърждение и кратка характеристика, когато процедурите минат информацията ще бъде изпратена на всички медицински специалисти да се запознаят с продуктовата информация.

От нея се очаква първа доставка 48 000 дози на 7 февруари, следващата пратка ще е на 14 февруари със 75 000 дози, 136 000 дози ще има в края на месеца, с което броят на ваксините ще е 260 000 дози. За следващите месеци все още няма информация какви дози ще пристигнат в страната ни.

Дали България ще зареди и от руската ваксина все още не е известно. Там продължават научните консултации, които се извършват от Европейската агенция по лекарствата, след това ще има процедура "ролинг ревю", което е предварителен преглед на данни. Ако ваксината отговаря на европейските изисквания, ще може компанията да подаде разрешение за употреба. Ако бъде дадено разрешение от ЕК, всички държави ще могат да използват ваксината.

Общо 18 млн. дози ваксини очакваме по всички договори

Общо 18 млн. дози ваксини очакваме по всички договори

МЗ публикува на сайта си информация за очакваните дози от всички ваксини

Подготвя се и нова ваксина на "Нова вакс" - антигенна, подобна на "Санофи", но за нея все още се очаква по-конкретна информация.

По-рано пред БНТ Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, обясни, че след старта на доставките на ваксината на "Астра зенека" доставките ще се нормализират и дори ще останат неупотребени ваксини.

Гетов уточни разминавания на информацията в медиите, че ваксината е забранена за използване при лица над 55 г. "Ваксината не е забранена за употреба от лица над 55 г. Две от клиничните проучвания не са приключили, поради което са оценени само две клинични проучвания и понеже делът на пациентите над 55 г. е твърде малък, не е достатъчно ясно дали е безопасна и за тях", обясни Илко Гетов.

Следващата седмица идват недоставените 14 040 дози на "Пфайзер"

Следващата седмица идват недоставените 14 040 дози на "Пфайзер"

Това обяви председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов

Специалистът обаче добави, че ваксината на "Астра зенека" е конвенционална и има ефикасност 59.5% и покрива стандартите. Ефикасността на другите ваксини обаче е над 90%. При "Модерна", например, има ултра флексибилна технология по създаване и ако се окаже, че тя не е ефективна за някой щам, тя може много лесно да бъде променена.

Относно страничните ефекти от миналата седмица има доклад, според който няма увеличение на реакциите след приложението на десетки милиони души по света на ваксините.

Илко Гетов обаче се спря на случая с 23-а починали възрастни хора в Норвегия след поставяне на ваксината на "Пфайзер". По думите му обаче, тези хора са били в много тежко здравословно състояние, с тежки заболявания.

Каква е ситуацията в Европа

Коронавирусът не е под контрол, едва между 5-10% е ваксинираното население, за разлика от Израел, Англия, Китай и арабски държави. Ситуацията в Португалия пък била "екстремна", в момента в страната имало само 7 легла за интензивни грижи.

Голяма надежда да е еднодозва имало във ваксината на "Джонсън и Джонсън". За руската ваксина се водят разговори в Научния съвет на Европа, но при нея трябва да завършат клиничните изпитвания. По отношение на китайската ваксина няма интерес. Но в списъка на ваксините има и други в интерес на Европейската агенция, с тях се водят преговори с цел да се задоволят потребностите на гражданите.

Илко Гетов съобщи още, че за по-бързо ваксиниране в Европа "Санофи" предоставя на "Пфайзер" завода си във Франкфурт, за да започне да произвежда огромни количества от тази ваксина.

У нас се очаква наесен да се достигне добър процент на ваксинирана част от българското население. По думите му обаче, сега не е било време да се разхлабват мерките в страната, тъй като може по време на изборите 4 април да има отново разпространение на коронавируса вследствие на разхлабването.