Трябва да се инфектира 70-80% от населението, за да се създаде имунитет. Това каза имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов в ефира на Нова телевизия. Той е на мнение, че основното решение на проблема е създаването на колективен имунитет.

По думите му той се създава много бавно и не е толкова качествен. Когато започна епидемията се приемаше, че човек заразява между 2 и 4 човека. Сега е вероятно да заразява около 1-2 души. Но това е спекулативно, не може да се каже точно, обясни той

Петрунов припомни, че последното изследване в Бургас е показало, че само 1-2% имат наличие на антитела срещу COVID-19. Такова проучване в Женева показа, че 2000 души от 1200 семейства. Оказа се, че антитела се образуват в около 8% от случаите, допълни Петрунов.

66 новозаразени с COVID-19 у нас и трима починали за денонощие

66 новозаразени с COVID-19 у нас и трима починали за денонощие

Направените тестове са 1034

Според него епидемията се е развила стремглаво в Северна и Южна Америка. В Европа след пика около март има спад, но след май скалата върви нагоре.

Той изрази мнение, че е възможно с идването на новите грипни щамове да се получи ситуация, в която да липсват места в болниците.

Петрунов смята, че страната отдавна е излязла от клъстърнато разпространение на вируса и налице е дифузното.

20% от новите случаи на COVID-19 постъпват в болница

20% от новите случаи на COVID-19 постъпват в болница

Балтов изчислява, че 100 души дневно за болница би било много тежко за системата

Има най-малко 120 предложения за ваксини в момента. Вероятно до година ще има ваксина. Трудно е да се каже кога ще бъде открита. Но ние не знаем какъв имунитет създава. В момента разчитаме на антитела. Но никой специалист не може да каже какъв трябва да бъде имунитетът, заключи имунологът.