Свидетели сме на една плавна и устойчива тенденция на нарастване на цените на основните стоки. Това заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов пред БНТ.

Зеленчуците към момента отбелязаха рязък скок, който е абсолютно закономерен заради високите цени на тока. Най-неприятно е, че тази тенденция до пролетното производство ще се запази в този вид. Не може цената да нараства до безкрай, защото краставиците и доматите бързо се развалят. Потреблението на краставици ще се свие най-много и всичко, което е оранжерийно е скъпо.

Краставиците за килограм достигат дори над 5 лева. Пролетта, когато ще са необходими по-малко ресурси за затопляне на оранжерийните зеленчуците, Иванов се надява, че цените ще спаднат и ще има една по-добра реколта. Есента ще е по-скъпа и за плодовете. Налагат се спешни мерки, за да се помогне на хората, настоя Иванов.

Кашкавалът е поскъпнал с около 10 стотинки. Към момента не се наблюдава стабилен енергиен пазар и докато няма стабилен енергиен пазар, ще се забелязват такива цени на основните стоки и продукти, предупреди Иванов.

Хлябът средно се е покачил с 5 стотинки. Свинското месо, оризът и фасулът не са поскъпнали.

Ако енергийната криза продължава и цената на тока нараства до безкрай, тогава ще видим сериозен срив на пазара, като тогава ще се наложат и други административни намеси - промяна на административни методологии. Това са крайни, изключително варианти и се надявам да не достигаме до тях, изтъкна Владимир Иванов.

Той уточни, че ако пазарът на ток е ключов и ако има стабилизиран пазар на ток, всичко ще бъде решено и цените на основните продукти и стоки няма да бъдат така увеличени.

От борсата: Цените ще се увеличават, но купувайте българското

От борсата: Цените ще се увеличават, но купувайте българското

Устойчивото повишаване на цените не е шоково