Специализирана операция проведе Софийска градска прокуратура в сградата на Министерство на земеделието и Агенцията по горите.

В нея са участвали и експерти от ДАНС, потвърди за news.bg говорителят на агенцията Зоя Димитрова, но посочи, че ръководството е на СГП.

За това пред news. bg потвърди и градският прокурор на София Николай Кокинов. Той уточни, че операцията е във връзка с извършени незаконосъобразни замени на земи и гори. Кокинов допълни, че от министерството и агенцията се иззема документация за няколко години назад.

По думите на прокурора срещу лица от МЗ са образувани досъдебни производства по член 282 от НК:
Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

Министър Цветанов

Поразен съм от това, че прокуратурата не ме уведоми за акцията в Министерството на земеделието и храните, не знам какво се случва там.

                      Още....

По-късно от прокуратурата уточниха, че в операцията са участвали и следователи от Националната следствена служба, като предстоят разпити на лица, свързани с разследването.

От там  допълниха, че  разполагат със сигнал, че част от документите са антидатирани. Става въпрос за повече от пет случая на замени на големи масиви земя в различни райони на страната. Част от замените са били извършени през текущата година.  

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов отказа да коментира акцията. Той е в Пловдив, където откри изложението "Винария - 2009". Той заяви, че ще се запознае с подробностите по случая, след като се върне в София.

Припомняме, на 16 януари тази година депутатите гласуваха премахването на заменките с гори. Три дни по-късно Законът беше публикуван в "Държавен вестник". 

От началото на тази година Държавната агенция по горите е подписала 40 заповеди за замени на частни гори с държавни гори. Председателят на агенцията Стефан Юруков отказа да уточни каква част от тези заповеди са подписани в периода от приемането на Закона, забраняващ замените, до публикуването му в държавен вестник.

Той коментира, цитиран от БНР, че в никакъв случай няма подписани подобни заповеди след обнародването на Закона.

Аз няма от какво да се притеснявам, заяви категорично Юруков.