Туроператорите ще обжалват заповедта и мотивите на здравния министър проф. Костадин Ангелов за наложената задължителна карантина за пристигащите българи от Африка и в частност за Египет, Тунис и Мароко. Това обяви Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение бъдеще за туризма", съобщи TravelNews. За трите страни има планирани над 50 полета до края на март и април, като повечето са пълни и трябва да бъдат връщани парите на клиентите, а средствата вече са отишли към хотелите и авиокомпаниите.

Нямаме претенции за карантината от Занзибар и Танзания, но не виждаме логика за останалите три страни. Настояваме заповедта да бъде коригирана и да бъдат изброени опасните страни в Африка, в които има случаи на южноафриканския и нигерийския щам на COVID-19, каза Илиева.

Туроператори недоволни от налаганата карантина за Занзибар

Туроператори недоволни от налаганата карантина за Занзибар

Над 10 000 са българските туристи от началото на годината

Припомняме, че само преди два дни туроператори изразиха недоволството си от решението на здравните власти да наложат карантина за завръщащите се от Занзибар туристи.

Браншът на туроператорите се съмнява още в изнесените данни за заразени 4 човека, пристигнали от Занзибар. До момента са пътували до там с чартъри над 1200 българи. Искаме да ни посочат в кой полет са намерени пътниците, защото като туроператори и авиокомпании не сме информирани за положителни тестове, посочи Илиева. Според нея няма карантиниран екипаж на завърналите се самолети от Занзибар, каквито са здравните изисквания.

Тази сутрин здравен инспектор доктор Ангел Кунчев съобщи, че четирима, завърнали се от Африка, са с коронавирус, като поясни, че карантината за завръщащите се от Африка е, за да не допуснем влизането у нас на нигерийския и южноафриканския щам.

Четирима, завърнали се от Африка, са с коронавирус

Четирима, завърнали се от Африка, са с коронавирус

Ангел Кунчев е убеден, че карантината е правилна

Министерството на здравеопазването ежедневно, на база 22 показателя, следи разпространението на COVID-19 в страната. Актуализацията на противоепидемичните мерки се извършва именно на база констатираните тенденции. Противоепидемични мерки се въвеждат след анализ и оценка на епидемичната обстановка в страната, в Европа и в света, тенденциите в развитието ѝ, след обсъждане с Националния оперативен щаб и по предложение на главния държавен здравен инспектор", коментираха за TravelNews от пресцентъра на министерството.

Междувременно излязоха и мотивите към заповедта на министър Ангелов във връзка с налагането на карантина за пристигащите от Африка. По данни на Световна здравна организация, над 2,7 милиона нови случая на COVID-19 са докладвани през последната седмица (1-7.03.2021 г.), като се отчита 2% увеличение спрямо предходната седмица. Нарастването се дължи на следните отчетени подеми - Източно Средиземноморие - 10%, Африкански регион - 10% и Европейски регион - 4%, като в следните региони се отчита спад: Панамерикански регион -2%, Югоизточна Азия - 2% и Западен Тихоокеански регион - 6%.

Близо 50 хил. лв. са си върнали нашенците след анулирани полети през 2020 г.

Близо 50 хил. лв. са си върнали нашенците след анулирани полети през 2020 г.

ЕПЦ препоръчва 5 стъпки при закупуване на самолетен билет

"За недопускане на територията на страната на вирусни варианти с неблагоприятно протичане и натрупани данни за избягване на естествен и изкуствено придобит имунитет препоръчвам всички лица, на които е допуснато влизане в Република България и пристигат с начална точка на отпътуване африканска държава или територия да подлежат на задължителна 10-дневна карантина, преустановяването на която се извършва с изтичине на нейния срок и отрицателен резултат от проведен PCR тест на 10-тия ден, пише като мотиви Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В тях няма никакви данни и статистика, на които да се базира налагането на задължителна карантина за Египет, Тунис и Мароко.