Археолози от двата музея са разкрили основите на стена ограждаща площ от 1 дка на нос Чироза и основите на голяма масивна двуделна кула разположена в най-високата и издадена в морето част на носа. Това съобщи Регионален исторически музей Бургас. Пред тези структури са проучени отделни участъци от широк до 3 метра ров, запазен на дълбочина до 2 метра от сегашния терен. Ровът вероятно е изпълнявал отбранителни функции, но не е изключено неговото прокопаване да е имало и ритуални функции.

Открити са стотици керамични фрагменти от местна тракийска керамика и вносна такава изработена в по-голяма си част в малоазийските ателиета около древен Пергам. Намерените монети, накити, амфорни печати и характери образци на керамичното производство датират обекта за края на II- I в. пр. Хр.

Проведените проучвания на нос Чироза запълват едно бяло петно от крайбрежната селищна система на Западния Понт между полуостров Атия и района на дн. гр. Бургас.

Като замисъл на функциониране обекта намира паралели с укрепените обекти по западното българско Черноморие:м. Палюра до с. Емона, Кантона на северния бряг на Мандренското езером. Фармакида при гр. Приморско; с. Бродилово,Община Царево; с. Синеморец, Община Царево; с. Равадиново, Община Созопол и с. Извор, Община Бургас.

Проучванията на проф. Христов и неговите колеги от бургаския музей продължават и под вода в залива Ченгене скеле.