За пет дни Съюзът на архитектите в България е събрал над 3 600 подписа против преустрояването на уникалната концертна зала "България" и "Гранд хотел България", информира БНТ.

От частната фирма заявиха, че проектът не засяга концертната зала и че на мястото на "Гранд хотел България" няма да бъде строен МОЛ.

Броят на имената в подписката в защита на концертната зала "България" и "Гранд хотел България" расте лавинообразно, твърдят от Съюза на архитектите. Те са много разтревожени, защото имат информация, че фирмата инвеститор
"Балкантурист" дори възнамерявала да премести входа на уникалната зала.

"Не можете да влезете и да отидете на концерт и да минете през магазини за обуща и бельо", възмущава се арх. Петър Йокимов - председател на Инициативния комитет за спасяване на комплекс "България", САБ.

Според композитора Александър Йосифов скандалът с концертната зала "България" може да бъде изразен с най-фалшивата атонална музика с един акорд, който трябва да пробие ушите на тези, които имат възможност да спрат проекта.

"Зала "България" с нейната уникална конструкция, самия орган всичко това ние ще го загубим с много лека ръка, мислейки за някакви най-обикновени печалби", допълва композиторът.

Архитектите и музикантите се надяват позицията на Националния институт за паметниците на културата, която е против инвестиционното намерение да остане същата и да не се огънат пред евентуален натиск.

Следобед от пресслужбата на инвеститора "Балкантурист" излязоха със специално изявление. В него се отхвърлят страховете, че "Гранд хотел България" и концертната зала "България" ще бъдат превърнати в МОЛ.

Според предприемачите не може да става и дума за промяна на предназначението на музикалната зала. Те били готови дори да финансират цялостен ремонт на уникалното съоръжение.