Нашата амбиция е да увеличим броя на земеделците, които ползват системата за събиране на опаковки от продукти за растителна защита към по-малките земеделци и хоби-фермерите.

За това настоя пред news.bg председателят на Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ) Детелин Куцаров, след като взе участие в годишната конференция на тема "За чисто земеделие и сигурна околна среда 2019 г.".

Куцаров отчете, че при малките фермери и земеделци към настоящия момент нямат добро покритие. Един от вариантите, с който могат да подобрят този компонент, е чрез дебати в окръжните градове, за да могат малките производители да дойдат и да предоставят празните си опаковки.

97% от опаковките от пестициди са събрани и преработени

97% от опаковките от пестициди са събрани и преработени

По този показател сме отличници в Европа, похвали се Десислава Танева

Той обясни, че още в самото начало за реализирането на системата за събиране и управление на опаковките от продукти за растителна защита имало един елемент на несигурност колко голямо щяло да бъде финансирането, дали щели да бъдат в състояние да се финансират такава система и какъв тип система да бъде избрана.

Куцаров посочи, че от страна на фирмите-членки на Асоциацията от самото начало имало положително виждане и желание за включване, но бил необходим период да се подбере най-доброто решение за България.

Основните стъпки, за да могат опаковки от пестициди да бъдат рециклирани, както обясни шефът на АРИБ, е трикратното изплакване. Това се прави непосредствено преди приготвянето на разтвора. Бутилката три пъти се пълни, изплаква се и се чисти, за да бъде рециклирана. В противен случай може да има достатъчно количества пестициди и крайният продукт съдържа повече от позволеното пестициди, поясни Детелин Куцаров.

Той изтъкна, че пластмасата, която се получава от рециклирането на пестицидите, отговаря на всички изисквания от съдържание на пестициди. За това от АРИБ имат ясно определени позиции, в които рециклираните продукти биха могли да бъдат използвани, сред които обличане на кабели за доставчиците на различни телефонни услуги.