Възрастна жена от арменски произход е починала в центъра за задържане на чужденци СДВНЧ - София в кв. "Бусманци", съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

На 28 юни 2021г. при редовното си посещение в центъра, адвокатите на БХК установиха, че на 23 юни в него е била принудително въдворена арменската гражданка Светлана Диланян, на 83 години. Жената е била лежащо болна и в безпомощно състояние, заради което е докарана до центъра за задържане на МВР с линейка. Малко по-късно на същия ден тя е починала, обясниха правозащитниците.

Задържането на възрастната арменка в лагера било наредено от отдел "Миграция" на МВР, защото жената действително е била незаконно пребиваваща в България. Така трябвало да се подсигури депортирането на Светлана Диланян и че тя няма да се укрие докато чака да бъде върната в Армения.

МВР не строи бежански лагери, а се подготвя за временни кризисни центрове

МВР не строи бежански лагери, а се подготвя за временни кризисни центрове

Разчистват се площадки на територията на Малко Търново, Елхово и Любимец

С оглед на напредналата й възраст, както и на критичното й здравословно състояние обаче, възниква въпросът как се е опитала, или би могла да опита да възпрепятства депортирането си, както и как би успяла да се укрие от органите на МВР, коментираха правозащитниците.

Съвсем отделно стои въпросът дали с оглед на конкретните фактически обстоятелства е било разумно да се предположи, че е съществувала каквато и да било правна или техническа възможност самото принудително депортиране до Армения изобщо да бъде извършено, твърдят от БХК.