Посолството ни в Лондон помогна на група българи, които не са били допуснати да се качат на полет от Единбург до София на 27 декември.

От консулската служба към посолството са се свързали с авиокомпанията и са уточнили недоразумението. След активната намеса на екипа на мисията ни в Лондон въпросът е бил отстранен и сънародниците ни са били допуснати на борда на самолета и са прибрали благополучно.

Като част от Великобритания, правилата, които се прилагат за пътуване от и до Шотландия, са същите като за останалите райони на страната, посочват от МВнР.

От посолството ни в Лондон призовават българските граждани да пътуват само когато това е абсолютно наложително.

Списък със страните, забранили полетите от Великобритания заради новия COVID щам

Списък със страните, забранили полетите от Великобритания заради новия COVID щам

Вече и страни извън ЕС забраняват полетите от Острова

От 24 декември пристигащите в България от Великобритания и Северна Ирландия се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място, което са посочили за пребиваване. На пристигащите с въздушен транспорт ще се провежда бърз антигенен тест за COVID-19 на съответното летище у нас. При отрицателен резултат от теста се издава предписание от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор за поставяне под карантина за срок от 10 дни, а при положителен резултат - предписание за поставяне под задължителна изолация за срок от 14 дни.

Към момента режимът за пътуване до Обединеното кралство не включва забрана за влизане на българи. Пристигащите наши сънародници подлежат на 10-дневна карантина и трябва да попълнят електронен формуляр, в който да предоставят данните си за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

От 15 декември пристигащите в Англия от страни, които не са част от т.нар. "коридори за пътуване", сред които е и България, имат опцията да си направят тест за коронавирус за собствена сметка след 5-ия ден от самоизолацията си в Англия. При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината.