Няма непосредствена опасност от мигрантска вълна за България. Това обяви военният министър Красимир Каракачанов в официалния си профил във "Фейсбук".

Председателят на ВМРО-БНД съобщи информацията връзка с притесненията в обществото, че напрежението в лагера "Диавата" в Гърция край границата с Македония ще се пренесе и на родна земя.

Засилва се миграционният натиск от Гърция

Засилва се миграционният натиск от Гърция

Близо 700 мигранти опитали да преминат границите ни от началото на годината

"Във връзка със зачестилите коментари, че има напрежение, свързано с мигрантите в Гърция, през последните 4 дни сме в непрекъснат контакт с премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Няма място за притеснение. Има рутинни планове за съвместни действия на МВР и МО, ако напрежението в Гърция ескалира и се наложи България да реагира превантивно, или при настъпила кризисна ситуация. Следим обстановката. До момента няма опасност за България", написа той.

Каракачанов поясни, че при нужда армията има готовност да изпрати до 3 хил. военнослужещи на границата.

Гърция засили охраната по границата с Турция

Гърция засили охраната по границата с Турция

Само за една нощ турската гранична охрана е задържала над 200 души

"Въпреки всичко, за да има допълнителна гаранция на националната сигурност на страната ни, утре рано сутринта, заедно с началника на генералния щаб на армията ген. Боцев, ще докладваме на министър-председателя на Р България Бойко Борисов, че Българската армия има готовност, при нужда, да изпрати на границата 3 хил. военнослужещи с необходимите единици транспортна техника и спомагателни съоръжения, в помощ на силите на реда, за възпиране на евентуални групи от нелегални мигранти", поясни той.

По-рано днес вътрешният министър Младен Маринов коментира, че могат да изпратят военнослужещи на границата в помощ на гранична полиция.

МВР засили полицейското присъствие в пограничните райони

МВР засили полицейското присъствие в пограничните райони

В Елхово и Болярово има екипи на гранична полиция на всяко кръстовище