България вече е представена с пет университета в инициативата Европейски университетски алианси. Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел.

Петте университета са: Софийски университет "Св.Климент Охридски", Университетът за национално и световно стопанство, Нов български университет, Технически университет - София и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив.

Сега имаме 41 алианса, включващи 280 висши учебни заведения. Те ще предоставят на своите студенти, преподаватели и научни изследователи, нужните умения и компетентности, за да се справят с предизвикателствата на екологичния преход и цифровата трансформация. Те са основен градивен елемент на европейското пространство за образование, заяви Мария Габриел.

Европейските университети са транснационални алианси на висши учебни заведения, които се обединяват с цел да развиват дългосрочно сътрудничество в полза на студентите, преподавателите и обществото. Всеки алианс се състои средно от 7 университета.

Избрани измежду 62 кандидатури, 24-те нови алианса включват 165 висши учебни заведения от 26 държави членки и други държави, участващи в програмата "Еразъм+". Съвместната работа ще подобри способността им да се справят с обществените предизвикателства като екологичния преход и цифровата трансформация.

Подкрепата на ЕС за тези 41 университетски алианси е в размер до 287 милиона евро. Освен по програма "Еразъм+", по предложение на българския еврокомисар, бе осигурено допълнително финансиране и по програма "Хоризонт Европа". Тези средства ще бъдат съсредоточени върху дейностите в стратегиите на алиансите за научни изследвания и иновации.

Всеки алианс получава до 5 милиона евро от програма "Еразъм+" и до 2 милиона евро от програма "Хоризонт 2020". Следим отблизо напредъка на всеки алианс, заключи българският еврокомисар Мария Габриел.