"Нанотехнологиите - настояще и бъдеще"- на тази тема е посветен международен конгрес в София, който се открива в НДК.
На него ще бъдат изнесени 15 лекции, сред които презентация на последните измервания на японския учен д-р Масарото Мото, съобщи БНР.

Какви са най-сериозните изследвания на българските учени в областта на биометричните данни ще бъде разяснено по време на конгреса.

„Нано" означава джудже, а една милионна от милиметъра, това е един нанометър. С помощта на нанотехнологията може да се изучи как водата е носител на информация, как тази информация се пренася от континент на континент, как песен, изпята в Индонезия, се подема от българските народни творци.

Наши учени ще предложат на ЕС начин за специално маркиране на автомобилите, с което да се намалят кражбите. Готови са вече и матрици на бъдещия европейски биометричен паспорт.

Организаторът на форума Живко Желев заяви, че най-сериозната подкрепа в тези изследвания има от военната индустрия и най-голямата германска фирма - „Райнметал", която финансира  от 5 години изследвания на университета в Дрезден. 

Желев посочи също, че въпреки приетия протокол от 1978 г. да не се използва 25-ти кадър в рекламите, в мутлимедийните игри, това нещо не само, че се използва, а не се и контролира.

"Какво е влиянието и защо имаме ръст на толкова много престъпления и толкова повече употреба на наркотици - именно, защото нановъздействията, които стават на ниво нашето тяло, нашата ДНК, не се контролира. А те могат да се контролират само чрез нанотехнологии," посочи организаторът.