Участъкът на газопровода "Турски поток" през България няма да се реализира във вида, в който иска Русия. Такава прогноза направиха от Атлантическия съвет на България във връзка с отправеното предупреждение от САЩ към фирмите, участващи в проектите "Турски поток" и "Северен поток 2".

От организациата подчертават, че "разширението на газопреносната мрежа на България" под името "Балкански поток" на практика е продължение на "Турски поток" през страната ни, замаскиран като български газов проект. От АСБ напомнят също икономическата неефективност на газопровода, както и невъзможността през следващите 20 години да се възстановят вложените в него над 3 милиарда лева държавни средства

Посочва се, че "Турски поток" е преди всичко руски геополитически енергиен проект със стратегически важно значение за Русия, както и рисков за сигурността на Украйна и страните от Черноморския район".

"Още през 2019 г. след приемането на редица закони в САЩ по отношение на "Северен поток-2" и "Турски поток" стана ясно, че Кремъл най-вероятно ще бъде спрян в реализацията на геостратегическата си газова експанзия в Европа. Строителството на "Северен поток-2" реално бе спряно в края на миналата година след като базираната в Швейцария компания "Олсийз" (Allseas), специализирана в полагането на газопроводи в морски води преустанови работата на своя кораб в Балтийско море. Компанията прецени, че загубата, която ще понесе от санкциите на САЩ ще бъде много голяма и реши, че не бива да рискува. Вече близо година "Газпром" не може да завърши този газопровод и търпи огромни загуби. Засега в никоя държава по света няма друг подобен кораб с необходимите технически възможности, който да може да положи тръбите в оставащите по-малко от 200 морски мили до германския бряг. По този начин строителството на "Северен поток -2" бе блокирано.

По същият начин очакваме да се развие ситуацията около "Турски поток" след като САЩ заявиха, че за тях няма значение как в България се нарича той. Дали "Балкански поток", "Газов хъб "Балкан" или "разширение на газопреносната мрежа на България", за САЩ е все едно. За Вашингтон това е "Турски поток", преминаващ през България." - отбелязват от АСБ.

САЩ са против строежа на "Балкански поток" и АЕЦ "Белене"

САЩ са против строежа на "Балкански поток" и АЕЦ "Белене"

Руското оборудване за втората ядрена централа е технологично остаряло

От организацията напомнят и за посещението на помощник-държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси у нас: "Франсис Фанън дипломатично предупреди, че е възможно в скоро време да бъдат наложени санкции за фирмите, строители на газопровода, както и на доставчиците на оборудването за него."

"Вече има яснота и краен срок до 20 ноември застрашените от санкции фирми да предприемат действия, с които да избегнат опасността от тежки финансови загуби, вкл. блокиране на банковите им авоари в американски банки.

Под особен риск е главният изпълнител на проекта - саудитският консорциум "Аркад". "Аркад" е основният строител на тръбопроводите на една от най-големите световни нефтени компании, саудитската "Арамко", и евентуални санкции върху нея биха ѝ донесли огромни загуби. Въпреки, че в България "Аркад" работи предимно с руски строителни компании като подизпълнители, то те са зависими от основния изпълнител на проекта - "Аркад" и ако саудитския консорциум спре работа, то и руските подизпълнители ще спрат.

Наскоро енергийният министър г-жа Теменужка Петкова заяви, че линейната част на газопровода ще бъде завършена до края на годината. Но не каза дали по него към Сърбия ще потече газ от 1.01.2021 г. Явно Москва бърза, защото се надява, че ще може да ползва 90 % от капацитета му. Но това може и да не стане, ако Брюксел и Вашингтон вземат контрамерки." - допълват атлантиците.

https://www.facebook.com/BGATLANTIC/posts/733451057244795

От организацията напомнят, че Европейската комисия в редица свои документи и позиции е заявявала, че е недопустимо, която и да е фирма - енергиен доставчик, да бъде поставена в монополно положение и да ангажира повече от 50% от капацитета на газопровод, преминаващ през територията на страните от Европейския съюз.

"Европейската комисия има достатъчно инструменти, с които може да принуди България да предоговори заявеният от "Газпром" капацитет в размер на 90 % на входящата точка на българо-турската граница. Ако "Газпром експорт" иска да транзитира руски газ към Сърбия и Унгария следва да се съгласи, че това няма да бъде в количествата, които планира да транзитира през нашата територия поради факта, че България като страна член на Европейския съюз не може да нарушава общите правила на съюза. Нищо, че министърът на енергетиката твърди, че проектът отговарял на всички европейски директиви. Това са думи, които звучат по-скоро като оправдание пред Москва. Защото през 2018 г. Путин беше поискал от премиера Борисов "железобетонни" гаранции, че проектът няма да бъде спрян от ЕК.

Брюксел засега мълчи. Но САЩ пък са в активна позиция и заплашиха със санкции. Най-заплашена от евентуалните санкции е американска компания "Solar Turbines Incorporated", базирана в Сан Диего, Калифорния. Тя е изцяло собственост на американската компания Caterpillar Inc. и произвежда най-използваните в света промишлени газови турбини за компресорните станции, тласкащи природния газ по газопроводите. По трасето на газопровода "Турски поток" през България в момента се изграждат две нови компресорни станции - "Нова Провадия" и "Расово". В едната трябва да бъдат монтирани четири, а на другата - три американски компресорни турбини.

Премиерът инспектира с хеликоптер строежа на "Балкански поток"
Обновена

Премиерът инспектира с хеликоптер строежа на "Балкански поток"

Много ни е красива държавата, ама да не строиш на нея, заяви Борисов

Големият въпрос е: Ще бъдат ли доставени турбините, както и ако някои вече са доставени, ще бъдат ли монтирани и пуснати в експлоатация до края на 2020 г., както желае и очаква Кремъл. Нашето предположение е, че американските турбини няма скоро да заработят в българския участък на "Турски поток", прогнозират атлантиците.

От АСБ очакват проектът да бъде приключен, най-рано "след като бъде завършена умишлено забавената с повече от 10 години интерконекторна връзка между България и Гърция, и най-късно, когато заработи терминалът в Александруполис за доставка на втечнен природен газ".

България притежава 20 % от собствеността на терминала.

"Чак когато бъде завършена диверсификацията на доставките на газ за България и тя се освободи от енергийната газова зависимост от Русия, е възможно да бъде окончателно завършен и пуснат в експлоатация т. нар. "Балкански поток" или газов хъб "Балкан". Само тогава този газопровод няма да се нарича "Турски поток", защото по него ще тече освен руски газ, но и азерски, катарски, етипетски, кипърски, алжирски, американски и газ от още възможни доставчици. Тогава никой от транзитьорите няма да заема повече от 50% от капацитета му, като само по този начин може да се гарантира конкурентност и енергийна независимост, както на България, така и на Европа." - обобщават от АСБ.