До края на юни се очаква да бъдат ваксинирани 2 милиона души с втора доза. Такава прогноза направи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов в ефира на Нова телевизия. По думите му по този начин ще се изгради колективен имунитет. Утре се очакват над 55 хиляди дози от "Астра Зенека". Неделя отваряме зелените коридори с векторна ваксина, поясни той.

Балтов добави, че вчера са липсвали около 30 хиляди дози точно заради забавяне на доставката на "Астра Зенека". Той поясни, че 107 хиляди дози са поставени досега. По думите му през март се очакват 500 хиляди дози ваксини, а през април 1 милион.

По отношение на членовете на Секционните избирателни комисии, Балтов коментира, че за тях има запазени 50 хиляди дози. Очакваме те да се ваксинират тази седмица, допълни той.

Няма похабени ваксини, увери Балтов.

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

С 60% е намален планът за доставка на ваксините на AstraZeneca до август

За днес са предвидени 140 души, които да се ваксинират в "Пирогов". Всеки ще бъде ваксиниран, не зависимо дали е здравноосигурен или не.

Най-големият му страх е, че хората ще се откажат от втората доза след като вече са се ваксинирали с първата. Даже вече забелязваме такава тенденция. Българинът си е малко недисциплиниран, коментира Балтов.

Кунчев: Ваксинираните с втора доза вече имат сертификат за пътуване в ЕС

Кунчев: Ваксинираните с втора доза вече имат сертификат за пътуване в ЕС

Проблем с доставките има не само при тези на "Астра Зенека"

По отношение на ваксинационните паспорти, Балтов подкрепя идеята, но заяви, че е прекалено рано на този етап.

На въпрос дали има свободни легла в болниците за лечение на пациенти с коронавирус, Балтов поясни, че постепенно те се запълват, но засега всички болници имат капацитет.