БЧК осигури близо 80 тона минерална и изворна вода на най-засегнатите места в общините: Димитровград, Симеоновград, Свиленград, Харманли, Любимец.

Акцията е направена по инициатива на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и на областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова.

Цялото количество е предназначено за задоволяване питейните нужди на хората от Хасковска област, чието водоподаване е преустановено.

Припомняме, че на 27-ми бе съобщено за 29 крави, които са измрели веднага, след като са пили вода от канал, вливащ се в река Марица край Димитровград.

Заради инцидента бе спряно водоподаването на общо 48 населени места.

Ден по-късно главният комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщи, че една от версиите, по които се работи е човешка грешка.

Същият ден от БАБХ обещаха, че стопанина на умрелите крави ще бъде предоставено обезщетение.

По-късно стана ясно, че е установено веществото, отровило кравите край Димитровград. Информацията бе дадена от екоминистъра Емил Димитров, който вчера посети мястото на произшествието.

По-рано днес Димитров съобщи и резултатите от пробите от река Марица - 350 пъти завишение на нитрати, нитрити и амониев азот.

На мястото бе и Костадин Ангелов, който предупреди, че ако се пусне вода, тя няма да бъде годна за пиене.

По-късно бе пусната водата в Димитровград.