Установено е веществото, отровило кравите край Димитровград, още не е ясен причинителят на замърсяването. Трябва да се проследи пътят на водата от завод "Неохим" по канала до заустването в река Марица. 

Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който днес посети мястото на произшествието. Ветеринари взимат проби, починалите крави ще бъдат изгорени в екарисаж, за да няма последствия, каза министър Димитров.

Ще се провери и комплексното разрешително на предприятието за заустване на отпадъчни води и дали каналът е обезопасен. В канала по комплексно разрешително не следва да има такива опасни вещества, категоричен беше министърът.

Министър Димитров изрази задоволство, че досегашните резултати от пробите от река Марица са в норма, че реката е чиста и няма умряла риба. Според него за това е допринесло и пускането на повече вода от язовирите към реката.

Организираме екипи от няколко области, които да дойдат, за да вземат проби и да обработят резултатите, каза министър Димитров. Той посочи, че се полагат усилия да бъде възстановено водоподаването към населените места в областта, сред които и двата общински центъра Симеоновград и Свиленград.

Не можем да пуснем водата за населението, докато не сме сигурни. Ще се направи пробонабиране и в Свиленград, като последно място на българска територия, каза министър Димитров.

Припомняме, по-рано прокуратурата ангажира Ревизоро, Кунчев и Желязков с чистотата на река Марица.

Действията на прокуратурата бяха предприети след инцидента, в който 29 крави загина след водопой край Димитровград.

Борисов изпрати новия здравен министър да провери замърсяването на Марица

Борисов изпрати новия здравен министър да провери замърсяването на Марица

Очаква се утре да дадат повече информация за мерките на здравното министерство

Припомняме, че вчера бе съобщено за 29 крави, които са измрели веднага, след като са пили вода от канал, вливащ се в река Марица край Димитровград.

Заради инцидента е спряно водоподаването на общо 48 населени места.

По-рано днес главният комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщи, че една от версиите, по които се работи е човешка грешка.

От БАБХ обещаха, че стопанина на умрелите крави ще бъде предоставено обезщетение.