БДЖ ще сезира прокуратурата за опит за измама при разпореждане с имоти на дружеството "БДЖ-Трансимпекс" АД.

"БДЖ-Трансимпекс" е било контролирано през годините от бизнесмена Васил Божков, а от началото на януари 2022 г. собственик на 65% от капитала на дружеството е "Капитол Билд 2", което е съсобственост на Илиян Филипов.

От 2006 г. насам, поради действия и бездействия на тогавашните управляващи, "Холдинг БДЖ" изцяло загубил контрол над управлението на дружеството, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Опитите да се прехвърлят имотите, ощетявайки "БДЖ - Трансимпекс", започнали от февруари 2022 г. Единият от собствениците на транспортната фирма ПИМК, в качеството си на член на съвета на директорите на дружеството, в което БДЖ има 35%, е гласувал заедно с другите двама членове на съвета за прехвърлянето на терен с площ 49 декара на трето дружество.

Уволнения в ръководството на БДЖ

Уволнения в ръководството на БДЖ

Йордан Мирчев е освободен като изпълнителен директор, а Кирил Григоров - от Съвета на директорите

Съветът на директорите на дружеството е приел за прехвърлянето на имота след извършена пазарна оценка цена от 60 евро за квадратен метър. От БДЖ изтъкват, че в действителност цените на терените в района са не по-ниски от 350- 400 евро/кв. м. Компанията ще заведе иск и срещу оценителите.

Теренът се намира в района на Централна гара София, и е представлявал непарична вноска на БДЖ при учредяването на съвместното дружество с "Трансимпекс" АД през 2003 г.

Освен това е имало искане и да бъдат изкупени акциите на БДЖ в дружеството по номинал, като този процес е спрян след намеса на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев.