Екип на Би Би Си иска отново да снима в дома за деца с увреждания в Могилино, за да покаже напредъка там.

Това стана ясно в Брюксел, където беше показан документалният филм на Би Би Си "Изоставените деца на България", предаде БНТ.

Авторката на филма отправи апел към министър Масларова да й бъде позволено да се върне в Могилино.

Няколко десетки души присъстваха на излъчването на филма в Европейския парламент.

Филмът на Би Би Си стигна и до Брюксел - кадрите логично предизвикаха емоции, далеч от разсъжденията има или не сценарий за очерняне на България. Авторката на филма, Кейт Блюит, настоя, че няма антибългарска кампания, а истински проблем с тези деца. Тя знае за направеното от България напоследък и иска да се върне, за да снима напредъка. Засега социално министерство й отказва:

"Пуснете ме да снимам. Пуснете ме с камерите, за да покажа положителните неща, които се случват там, в резултат на първия ми филм. Има промени, нека покажем какво България и правителството там са се заели да променят".

Оказа се, че в Брюксел "Могилино" не се свързва само с негативната страна на проблема. Много депутати, в това число и организаторката на прожекцията - Кейти Синот, не само знаят, но и приветстват предприетите промени:

"Аз трябва да поздравя България, защото други страни не са поемали такъв ангажимент. Много съм доволна, защото виждам, че България се надява да се справи, ангажира се с това. Същевременно други страни казват: "Ооо, това при нас го няма!" А всъщност го има!"

Филмът беше последван от дискусия, в която обединяващата теза логично се оказа, че подобен проблем ма в редица страни в Европа и той едва ли ще бъде бързо и скоро решен.