"Грешното в съдебната реформа беше елиминирането на професионалните спорове. След 15 месеца политически дебати по съдебната реформа имаме резултат, от който като в сапунен сериал всички са недоволни". Това заяви членът на Висшия съдебен съвет Румен Георгиев, който бе зам.-шеф на Националната следствена служба (НСлС).

Според него последицата от всичко това е наелектризирането и поляризирането на съдебната система, което е за сметка на хората. Всичко скандално, свързано със съдебната система, според него, се отразява върху работата на магистратите.

"Голяма част от хората в съда, които в събота и неделя носят торби с дела, за да ги пишат на домашния си компютър, които работят всеотдайно за заплатите, за които останалите българи им завиждат, се чувстват оплюти и незащитени от държавата и обществото, в чиято полза работят, и не искат да ги слагат в един куп с други, които вече действително са доказали с действията си, че не заслужават да бъдат в тази система. И тук няма никаква политика", увери Георгиев.

"Грешното в цялата тая реформа беше, че самите професионални спорове бяха елиминирани. Реформата започна направо с едно предложение на правосъдния министър, то беше обявено за единствено верно, беше вкарано в парламента, беше прието като някаква политическа рамка, декларация или планиране. И излиза, че след огромни разходи 15 месеца чисто политическо дебатиране сме постигнали един резултат, от който всички сме недоволни", заяви Георгиев.

"Много от обсъжданите и злободневни теми ги забравяме за три дни, а всъщност важните неща са страничните, необсъждани факти, например колко бебета са се родили", отбеляза Румен Георгиев.

Припомняме, че Румен Георгиев е ръководител на двугодишния проект на Висшия съдебен съвет, посветен на електронното правосъдие. "Проектът представя правен и технически анализ и електронен портал, който може да бъде полезен в много кратък срок, ако се създадат норми и правила в съответните закони, защото електронната среда е много чувствителна".

Съществуващите сега пет деловодни системи трябва да се редуцират до една, а данните на съдилищата да се въведат в портала, обясни Георгиев. Проектът на ВСС приключва с две трети от предвидените средства.