Все повече се увеличава търсенето на животни-компаньони и домашни любимци през последните години. Приблизително 2,4 милиона кучета се търгуват всяка година в европейските сайтове за обяви. Една от причините за нарастващия интерес е COVID реалността, която промени ритъма ни на живот и затварянето у дома доведе до повишаване на търсенето на домашни любимци. Обявите за кучета в 3 от най-големите сайтове за обяви в България са над 5000 само за 2021 година, алармират от Организацията за защита на животните "Четири лапи". Те отчитат, че редовно получават сигнали от свидетели или купувачи, станали жертви на незаконната търговия с кучета. Фондацията представя пред медиите и масовата публика подробен доклад-проучване по темата, който е достъпен на сайта им под заглавието "Проучване на Четири лапи" за незаконната търговия с кучета в България 2021″.

За да провери размера на незаконната търговия, проблемите при продажба на кучета и доколко развъдените и предлагани животни отговарят на българското законодателство, "Четири лапи" инициира собствена проверка в 3 от най-популярните сайтове за обяви у нас. Проучването показа масово несъответствие със законовите изисквания. Проверките са извършени по метода "таен клиент". Бяха проведени телефонни разговори и срещи на място с продавачи, пуснали обяви в сайтовете. В периода между май и юни 2021 година, по подбрани на случаен принцип обяви в сайтове, от 15 населени места и 19 различни продавачи, бяха реализирани 34 обаждания, от които при 24 бе осъществена и среща за оглед на продаваното кученце.

Снимка 564473

Източник: Четири лапи

При 24 реализирани срещи за оглед и потенциална продажба на куче само 2 са се осъществили в регистриран развъдник. При мнозинството от проверките (19 от 24) няма доказателство за регистрация на кучето, а при 21 от тях е обявено, че кучетата нямат микрочип. Липсата на паспорт и микрочип означават, че няма да има възможност за проследяване на продавача и произхода на кучето при нужда. При близо 1/3 от всички проверки е обявено, че кучетата нямат поставени всички необходими ваксини. 

Проследим ли е трафикът с кучета?

Проследим ли е трафикът с кучета?

Кой се занимава с разследване на трафика на кучета и животни?

Установената липса на всякакъв контрол е притеснителна, защото това означава и липса на всякакви гаранции, че се спазват регламентите за условията на отглеждане на продаваните кучета, а не на последно място - и за тяхното здравословно състояние. В повечето случаи кучетата биват отделяни от майките си твърде рано, което крие изключителен риск за тяхното развитие и здравословно състояние. 

"Данните, които "Четири лапи" събра са, меко казано, повод за притеснение. Условията, при които се отглеждат или транспортират кучетата от обявите, поставят въпроса за хуманното отношение към животните в България. Това несъмнено трябва да възбуди дебата по всички болезнени проблеми, свързани с отношението към животните. Имаме случай на транспортиране на кучетата по единично или по няколко в кашон в багажника на автомобил в летните дни; отглеждане на 7-8 кучета, сред които е обявено, че има и бременна женска, в клетки в изоставена постройка, видимо в много лошо състояние. И това не е всичко. Открихме  поне 20 кучета от различни породи, които се отглеждат по няколко в кашони в коридора на апартамент в лошо състояние, както и три кученца, отделени прекалено рано от майка си, държани от продавача на тъмно в банята на апартамент. Това е недопустимо!", споделя координатор "Програми на Четири лапи-България" Марина Атанасова.

Източна Европа – огнище на трафика на кучета

Източна Европа – огнище на трафика на кучета

Има и случаи, в които документите са истински, но са издадени некоректно

От "Четири лапи" призовават всеки, който е попаднал на случай на незаконна търговия с кучета, да подаде сигнал в Българската агенция по безопасност на храните. За пореден път организацията обръща внимание от необходимостта да се въдворят масови мерки, които да включват както допълнение към законодателството, така и много по-засилен контрол върху развъдниците. Важно е:

- Всеки, който развъжда и продава кучета, да бъде регистриран като развъдчик още от първото отглеждано/продадено/подарено животно и да притежава регистрационен номер. 

- Само регистрирани и микрочипирани домашни любимци да могат да се рекламират и продават онлайн от техния регистриран и следователно - проследяем собственик.

- Трябва да се засили контролът над транспорта на животни и санкциите за лицата, продаващи кучета на нерегламентирани за това места.   

- Да се  работи върху подобряване на прозрачността и информираността на потенциалните потребители за рисковете на незаконната търговия и наличие на лесно достъпни списъци на регистрираните развъдници, включително с информация за тях. 

- Необходимо е да се правят масови проверки и да се прилагат съответните санкции както към всички нерегистрирани обекти, така и към тези, които са регистрирани, но не се придържат към законодателството.

На много места по света расте и добрата практика домашните любимци да се осиновяват, вместо да се купуват. "Четири лапи" стои зад каузата "Осинови, не купувай" в стремеж това да се превърне в тенденция и за България. От организацията апелират собствениците на домашни любимци да бъдат отговорни стопани, да не подаряват животно за подарък, без да са сигурни, че за него ще бъде подсигурена адекватна грижа, да не се опитват да размножават животни в домашни условия, защото това не само противоречи на закона, но е и опасно за здравето на техния опашат приятел.