За решаването на продължаващия от началото на годината спор, Българското национално радио ще инициира обществена дискусия, съобщиха от обществената медия. На нея ще бъдат поканени - за да изразят позициите си - творци, експерти, СЕМ, БНТ, ПРОФОН, представители на Министерството на културата и на неправителствени организации, чиято дейност е свързана с електронните медии.

По БНР ще звучи само джаз, класика и фолклор заради забрана от „Музикаутор”

По БНР ще звучи само джаз, класика и фолклор заради забрана от „Музикаутор”

Сдружението е прекратило договора за авторски права...

Ръководството на Българското национално радио не приема исканията на "Музикаутор", съобщиха още от медията. Въпросните искания бяха изложени в официалното писмо на сдружението от петък, което беше изпратено до БНР в 18.50 ч.

Музикаутор изпратиха оферта на БНР в 18.50 ч. в петък

Музикаутор изпратиха оферта на БНР в 18.50 ч. в петък

От радиото недоволни, че е след работно време

От "Музикаутор" тогава съобщиха, че ръководството на радиото е отложило решението с обяснението, че писмото е получено след края на работното време.

Освен това от радиото смятат, че исканията на "Музикаутор" по същността си остават непроменени.

От националната медия припомниха, че ден по-рано - на 5 януари, техни представители са присъствали на среща в Съвета за електронни медии и са изразили готовност за преговори. От БНР заявиха, че позицията им по това отношение е запазена и общественото радио очаква ново предложение от сдружението.

"Очевидно е, че БНР и сдружението се ръководят от различни принципи и подходи в разбирането си за ролята и мисията на обществената медия и нейното финансиране. Затова на първо място е необходимо сближаване на позициите за принципите", се казва в становището на БНР.

Според ръководството на медията чак след това ще дойде ред да се говори за методиката и конкретните финансови параметри на договор между БНР и "Музикаутор".