България подкрепя евроинтеграцията на Молдова и е готова да съдейства по линия на надграждането на отношенията на страната с ЕС. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с президента на Молдова Мая Санду.

Борисов акцентира върху многобройната българска общност в Молдова, която също е важна за отличните връзки между народите на двете страни. Борисов изрази благодарност за усилията на молдовските власти при съхраняването на националната, културна и езикова идентичност на българското национално малцинство.

Българите в Молдова могат да гласуват в Кишинев и в Тараклия

Българите в Молдова могат да гласуват в Кишинев и в Тараклия

Ако бъде обявено извънредно положение, трябва да се съобразят

Борисов заяви желанието на страната ни да предостави безвъзмездно финансиране за изпълнението на приоритетни за двете държави проекти като подобряване на социално-икономическото благосъстояние на населението в район Тараклия, както и в подкрепа на усилията на молдовското правителство за справяне с пандемията от COVID-19.

В хода на разговора българският премиер и молдовският президент изразиха удовлетворение от динамиката на двустранния политически диалог през последните години. И двамата бяха единодушни относно необходимостта от активизиране на търговско-икономическите отношения. Министър-председателят отправи покана към молдовския президент Мая Санду да посети България в удобно за нея време.