Премиерът Бойко Борисов проведе среща с лидерите на Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Премиерите Мете Фредериксен, Стефан Льовен, Марк Рюте и канцлерът Себастиан Курц са от така наречената "Пестеливата четворка" (Дания, Швеция, Холандия и Австрия).

Има прогрес в преговорите за бюджета на ЕС

Има прогрес в преговорите за бюджета на ЕС

Стана ясно след заседанието вчера

В разговора участва също и президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Те обсъдиха новия проектобюджет на ЕС.

Българският премиер застъпи позицията, че за да бъде постигнато съгласие по Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г., трябва да се приемат разумни компромиси в името на по-доброто бъдеще, устойчивото развитие, конкурентоспособността на ЕС и на изглаждането на неравенствата в рамките на европейското семейство.

Евролидерите започват битката за бюджета

Евролидерите започват битката за бюджета

През следващите 7 г. се предлага бюджетът да е 1,09 трилиона евро, като отправната точка на преговори е 1,074% от БВП на блока

"Средствата от ЕС са двигателят, който ни помага да се движим по-бързо напред. В този контекст традиционните политики като Кохезионната и Общата селскостопанска продължават да бъдат изключително значими наравно с новите европейски цели - иновации, конкурентоспособност и високи технологии", отбеляза Борисов.

Втори ден евролидерите обсъждат бюджета на ЕС до 2027 г.

"Пестеливата четворка" иска бюджетът да се ограничи до 1,00% от БВП. Германия, най-големият донор, се подготвя да приеме малко по-голям бюджет, но 1,07% е твърде много за Берлин.

Италия и ЕП отхвърлиха предложението за евробюджета

Италия и ЕП отхвърлиха предложението за евробюджета

В петък Мишел разкри проекта, който е над 1 трилион евро. Компромисното предложение предвижда 1,074% принос от БВП на страните членки. Европейският парламент иска 1,3 на сто, но някои държави членки са против повече от 1%

Европейската комисия предлага 1,1 на сто, а Европейският парламент, който ще гласува бюджета, настоява за 1,3%.

Предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел до момента е 1,074%.

Но двама дипломати потвърдиха пред "Политико", че делегациите чакат ново предложение от Шарл Мишел.

Меркел предвижда много тежки преговори за бюджета на ЕС

Меркел предвижда много тежки преговори за бюджета на ЕС

Ние смятаме, че не е задоволително отговорено на нашите притеснения по много точки, следователно очаквам много тежки и трудни преговори