Насилието и жестокостта, с които бяха потъпквани основни свободи, нямат място в днешния свят! Вдигнатите юмруци и умишленото подклаждане на напрежение между гражданите не са символ на демокрацията. Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук профила си.

По думите му правова държава не се постига с грубо нарушаване на правовия ред, както се внушава днес.

Историята трябва да се помни, за да се взимат правилните решения дори когато са трудни за взимане. Вярвам, че ред, развитие и разбирателство се постигат с диалог, а не с юмрук! Затова нека ги отстояваме с дела, заяви още Борисов.

Ден 45 на антиправителствени протести
Обновена

Ден 45 на антиправителствени протести

Контрапротест при румънското посолство

Вече 46-и ден продължават антиправителствените протести срещи властта. Протестиращите искат оставката на премиера и главния прокурор.

Същевременно има и контрапротестиращи, които искат оставката на президента Румен Радев заради това, че според тях държавният глава е противопоставил хората едни срещу други.

Вчера при отбелязаното на 143-годишнината на Шипченската епопея, петима се барикадираха в Паметника на Шипка с искане за оставка.

Предложението на премиера предизвика остри реакции. На 19 август темата коменитраха политолози и политици.

Според политологът доц. Антоний Гълъбов би било добре да се върви към дейността на обикновено Народно събрание, защото предложението за Велико Народно събрание и промени в Конституцията не е ново. Той заяви, че президентът взима страна в спора и не изпълнява конституционните си задължения.

Другият политолог, който присъства в студиото на БНТ - Слави Василев коментира, че промяната в Конституцията е една добра идея и президентът работи в тази насока, но в контекста на сегашното развитие в държавата с хвърлянето на яйца, домати и тоалетна хартия не е добро предложение.

Междувременно депутатът от ГЕРБ и бивш заместник-вътрешен министър Красимир Ципов поиска президентът да покаже какво предлага за нова Конституция.

Същевременно депутатът от БСП Стоян Мирчев заяви, че опитът за нова Конституция е неграмотен опит за диверсия.

Позицията му бе подкрепена от депутата Крум Зарков, който нарече проектът на ГЕРБ безотговорна импровизация.

Спорец председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обаче вече няма млади хора на протестите. По думите й ГЕРБ са отговорили на исканията им.