Около 8 милиона лева Васил Божков е платил за кметската кампания на Мая Манолова, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. По думите му, Божков е финансирал и протестите срещу него, както и срещу Иван Гешев.

Симеонов определи като пълни измислици намеците във Фейсбук на бизнесмена, който вече е с 18 повдигнати обвинения, предаде БНТ.

"От средата на октомври до почти до края на ноември вървяха и платените, според мен, протести срещу избора на Иван Гешев. Освен това да не забравяме, че тези кашони с антични предмети, иманярите не са му ги подарявали, а са ги продавали. За това също се харчат пари. Само октомври месец той е теглил пари 4 пъти. Защо ще носиш за месеца рушвета четири пъти с всички рискове, съпътстващи пренасянето на големи суми пари в чанти, защо да рискуваш 4 пъти като можеш да ги занесеш веднъж, ако си плащал подкуп или рушвет. Около 8 млн.лв. явно са изтеглени, за да се плати купеният вот за Мая Манолова в София. Макар че по-малките суми от 400-500 хиляди лева според мен си ги е харчил за собствено удоволствие. Той е известен в софийските среди с начина си на живот, със скъпите си почивки, със скъпите момичета и т.н." - коментира лидерът на НФСБ.

Васил Божков и сам се инкриминира, и блъфира

Васил Божков и сам се инкриминира, и блъфира

Тихомир Безлов и Цветомир Найденов за развитието на сюжета

Часове след изявлението му Мая Манолова заяви, че ще го съди.

"За лъжите, изречени днес, по време на изявлението му в Народното събрание, давам на съд Валери Симеонов, председател на НФСБ и зам.-председател на парламента. Категорично подчертавам, че изявлението на Валери Симеонов, че бизнесменът Васил Божков е финансирал кампанията ми за кмет на София, е лъжа и не отговаря на истината. Подчертавам, че по никакъв начин думите му не отговарят на фактите, свързани с финансирането на кампанията ми, отчетена съгласно изискванията на закона. В твърденията на Валери Симеонов няма не само истина, но и елементарна логика. Не е ясно защо бизнесмен, получил пълно обслужване от управляващата партия ГЕРБ, би финансирал мен, при положение, че кандидатът на обслужващата го партия бе Йорданка Фандъкова. Припомням, че комплексното дългогодишно обслужване включваше народните представители на Бойко Борисов, които внасяха и приемаха закони в частна полза." - се казва в официално изявление на Манолова по случая.

Припомняме, във Фейсбук Васил Божков публикува извлечения от банковата си сметка. От поста му става ясно, че е плащал огромни суми в брой от личната си сметка и пита риторично къде са му парите, след като е плащал всичките си останали разходи по банков път. От снимките на извлеченията става ясно, че те са съответно от 2018 и 2019 г., а транзакциите са свързани с теглене на големи суми в брой.

Гешев: Божков се опитва да дестабилизира държавата

Гешев: Божков се опитва да дестабилизира държавата

По думите му Цветан Василев успешно е направил така, че България да не бъде силна на дипломатическото поле