Балансиран бюджет на фона на силен икономически ръст - по-висок от средния за ЕС (1,9 % през 2017 и 2018 г.). Това се посочва в пролетната прогноза на Европейската комисия за икономическата ситуация в България.

Реалният БВП на страната се очаква да нарасне с 2,9 на сто през 2017 г. и темпът на растеж незначително да спадне през 2018 г. - до 2,8%. Така на практика няма промяна от зимната прогноза на ЕК за България.

Припомняме, че българският Брутен вътрешен продукт се увеличи през миналата година с 3,4 на сто.

Вътрешното потребление ще продължи да бъде основен двигател на растеж, като това се дължи предимно на частното потребление и инвестициите след ускореното усвояване на еврофондове от програмния период 2014-2020.

Като рискове за икономическия растеж на България Европейската комисия посочва по-бавното усвояване на еврофондовете, по-слабото търсене на вносни стоки от основните търговски партньори, особено в Европа и като външен фактор скокът на цените на петрола.

Стабилното търсене от партньорите на България в ЕС, както и силният туристически отрасъл, заради благоприятните геополитически фактори, са допринесли българският износ да се представи добре през 2016 г.

През 2017 г. инфлацията се очаква да достигне 1,3 на сто благодарение на силното вътрешно потребление, възстановяването на енергийните цени и по-високите административни цени на комунални услуги.

Прогнозите за безработицата са да продължи да намалява през следващите години. Постепенното увеличение на заетостта и очаквано свиване на работната сила вероятно ще намали безработицата до 7% през 2017 г.

През 2016 г. е постигнат балансиран бюджет предимно заради по-високите данъчни постъпления и съкратените държавни инвестиции, но прогнозите са за дефицит от 0,4% от БВП през 2017 г.