БСП е против всякакво оползотворяване на зелени площи от Борисовата градина.

Това обяви лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов по време на обществено обсъждане, проведено по повод проекта за новата визия на парк Борисова градина, инициирано от Градския съвет на БСП.

Нямаме нищо против да се изгради нов стадион, но той да бъде на мястото на вече съществуващия, каза още Паргов.

Пред журналисти той каза, че общественото обсъждане е в полза на софиянци и не е атака срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Напрежението в дискусиите за бъдещето на парка е около оползотворяването на зелени територии за градоустройствени цели.

"Граждани за София" предлагат за Борисовата градина вместо стадиони - езера

"Граждани за София" предлагат за Борисовата градина вместо стадиони - езера

Референдум за парка поиска Димитър Димитров.

Това създаде напрежение най-вече с желанието на Спортния клуб ЦСКА да изгради нов стадион с подземни паркинги.

БСП е категорично против нови застроявания. Според Паргов не трябва да се отговаря и на очакванията на частните собственици. Очевидно няма как да има СПА хотел на мястото на къпалнята, подчерта социалистът. Разумно предложение е конната база да бъде преместена по думите му. Паргов смята, че паркът трябва да бъде запомнен и от бъдещите поколения като място за отдих и почивка.

Арх. Ковачев обясни, че е бил засегнат от думите на спортния министър Красен Кралев, който се обяви твърдо против промените, залегнали в проекта на Подробния устройствен план на Борисовата градина с думите "Аз исках стадион, те ми направили люцерна".

Стадион "Васил Левски" все още има вероятност да бъде изместен, категоричен беше архитектът.

Предложихме Климатичното училище да бъде възстановено по снимков материал, но тази идея предизвика спорове и не се прие, обясни архитектът на проекта Атанас Ковачев. Голям дебат е предизвикала и конната база, като според Ковачев нейното място трябва да се промени. За изненада на архитекта дори кметът на София Йорданка Фандъкова е изразила съгласие местоположението на конната база да се запази. Според общински съветници мястото е посещавано и от деца със специални потребности, за които ново място за конна езда няма да е удобно. Подробният план дава рамката по думите на арх. Ковачев, а след това се разработват устройствени проекти. Не може в този проект да решим каква ще е пейката, чешмичката, детските площадки, каза още архитектът. По думите му ще се предложат идеи за водни площи.

7 млн. лева струва миенето на улиците в столицата

7 млн. лева струва миенето на улиците в столицата

230 хиляди декара площ се мият машинно

Шамар за госпожа Фандъкова е след като се налага съдът да присъжда нещо, което е задължение на самия кмет и на общинската администрация. Това означава, че тя не е на мястото си и нямаме кмет на София, за съжаление. С това Калоян Паргов от БСП коментира пред журналисти решението на Софийски градски съд Столична община да възложи машинно миене на улиците два пъти годишно. Мнението си той изрази по време на обществено обсъждане на ПУП за преустройството на парк Борисова градина. По думите му това е смешно, защото столичани плащат данъци и за почистването на града.

Той коментира и други теми, сред които и участието на БСП на предстоящите тази есен местни избори. 

Президентът насрочи местните избори за 27 октомври

Президентът насрочи местните избори за 27 октомври

Указът на държавния глава е на основание чл. 98, т.1 от Конституцията

Вече има издигнати кандидати за районни кметове, а в началото на септември ще стане ясен и кандидатът на социалистите за кмет на София. Синдикалното споразумение за оптимизацията в градския транспорт с 10-процентното увеличение на заплатите на служителите в рамките на три години не отговаря на очакванията на шофьорите, подчерта Паргов. Това ще е и едно от остриетата на партията за предстоящата предизборна кампания. Опозицията ще се прицели и в хигиенните условия на столицата, както и разпоредителни сделки, свързани с разпореждане с общинска собственост.

Предлага се продажба на имоти, предвидени за жилищни нужди на частни компании, където общината е в съсобственост с компаниите. Считаме, че тук по-целесъобразно е да се построят жилища, в които общината да намери своето обезщетение. Вносителите на предложението са районни кметове, уточни Паргов.

Това е поредното доказателство за това как управляващите се държат за общинската собственост, заключи той.