До края на май "Булгаргаз" ще върне всички надвзети пари на крайните клиенти, за които цените на природния газ се определят от енергийния регулатор. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, приети единодушно от ресорната парламентарна комисия, предаде БНТ. Става въпрос за 150 млн. лв., които руската "Газпром Експорт" върна на българското дружество заради понижаване на цената с 40%.

Цената на руския природен газ пада с 40%
Обновена

Цената на руския природен газ пада с 40%

От "Газпром" днес са ни изпратили договора след преговорите заради антимонополното решение на ЕК

За потребителите и бизнеса това означава поевтиняване на фактурите на всички клиенти на топлофикациите у нас, които са на газ. Най-вероятно това ще бъде отразено в изравнителните фактури за настоящия отоплителен сезон, обясниха от КЕВР. Заради извънредното положение отчитането на радиаторите няма да бъде извършено през май, каквито са законовите изисквания, а ще продължи и през следващите месеци, което ще даде възможност на топлофикациите да преизчислят сметките, пресмятайки намалената с 40 % цена на газа.

На домакинствата обаче няма да бъдат връщани пари. Разликата от завишените цени ще бъде прихващана в бъдещите фактури месец за месец.

Фирмите, които са купували газ от свободния пазар, ще трябва да се договарят поотделно с "Булгаргаз" за тяхното обезщетение.

Българската газова асоциация е притеснена как "Булгаргаз" връща пари

Българската газова асоциация е притеснена как "Булгаргаз" връща пари

Настоява депутатите да са мъдри и дълновидни, да не се поддават на социален натиск

До 30 дни КЕВР трябва да преизчисли какви суми следва да бъдат върнати на топлофикациите и на дистрибуторите на газ, обясни председателят на Парламентарната комисия по енергетика.

"След като КЕВР се произнесе, има 14-дневен срок, в който съответно "Булгаргаз" трябва да изчисли сметките и до края на май надвзетите пари ще бъдат по сметките на клиентите на "Булгаргаз", поясни Валентин Николов, председател на Парламентарната комисия по енергетика:

Едва след това тополфикацииите и газовите дистрибутори компенсират битовите потребители, заради завишените сметки от август миналата година до края на март.

"Ще стане с прихващане за онези, които продължават да бъдат клиенти на топлофикации или там, където са газифицирани и са купували от "Булгаргаз", или с пари на онези, които вече не са клиенти. На тях ще им бъдат върнати живи пари." - посочи Таско Ерменков от ПГ на "БСП за България".

Шефът на КЕВР увери, че няма да има ощетени клиенти.

"Принципът е да бъде справедливо връщането на надвзетите суми за всички български потребители на природен газ, който е закупен от "Булгаргаз". А самият "Булгаргаз" го е получил от "Газпром Експорт", коментира Иван Иванов.

За да бъде удовлетворено и искането на бизнеса, който е купувал газ от свободния пазар, депутатите премахнаха забраната в първоначалния законопроект фирмите да се договарят за компенсацията директно с "Булгаргаз". Индустрията претендира за 45 млн. лв., надписани във фактурите от август миналата година.

КЕВР чака закон или съдебно решение за цени със задна дата

КЕВР чака закон или съдебно решение за цени със задна дата

Подобна ситуация е прецедент