От ЧЕЗ обявиха, че очакват да се повиши консумацията на ток в домакинствата по време на коледните и новогодишни празници. Именно затова призоваха клиентите си да са разумни и да не правят излишни разходи, които да натоварват мрежата, защото това ще е опасно за техните домашни инсталации, както и за общата. Освен това и ще натоварят сметките си.

"Приготовлението на празничните трапези води до значително увеличение на консумацията на ток в домакинствата", се казва в съобщението на електроразпределителното дружество.

От там са разтревожени, че по време на семейните празници хората, прекарвайки много време в домовете си, включват повече и за по-дълго отоплителни уреди, готварските печки работят интензивно, хладилниците също консумират повече от обикновено заради по-голямото натоварване, дори коледната и новогодишна украса често се захранва с електричество.

"Ето защо призоваваме нашите клиенти към разумно и отговорно потребление", се казва в съобщението на ЧЕЗ.

Ако по 2 часа ежедневно през 28 дни в месеца се използва готварска печка с мощност 3 KW, това ще струва на семейния бюджет 27,19 лв. Печка за отопление тип "духалка" с мощност 2 KW ще допълни още 18,13 лв., ако работи по два часа дневно. Бойлерът ще изразходи 45,31 лв. за месеца, а ако използвате пералнята три пъти седмично по 1 час при 60 градуса, това ще ви струва 2,03 лв. За използване на 4 крушки от по 100 W за осветление, средно по 6 часа в денонощие, сумата е 10,88 лв. месечно.

В помощ клиентите, които срещат затруднения при посрещането на разходите си за електроенергия през отоплителния период, ЧЕЗ продължава да прилага временното удължаване на срока за безлихвено плащане - от 10 на 20 дни.