Не вярвам, че има лекар, който може да различи сезонен грип от COVID-19 само с физикален преглед, а дори и с някои параклинични изследвания. Това каза д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз в ефира на БНТ.

Брънзалов призна, че пращат при общопрактикуващите лекари пациенти със симптоми на коронавирус, които лекарите да убедят да си платят тестовете. Най-големият проблем, който срещат джипитата в практиката си, е липсата на алгоритъм за диагностициране на Covid-19. Все още този алгоритъм не е ясен.

Родители от Русе против затварянето на детски градини дори при случаи на COVID-19

Родители от Русе против затварянето на детски градини дори при случаи на COVID-19

Много семейства вече са изчерпали ресурса си от отпуски

Ако детето не прояви някакви симптоми, веднага се обаждаме на общопрактикуващия лекар, който дава съответните напътствия, както и ще уреди по-нататък документално проблема. Така се практикува, ако детето е развило симптоми в училище и са извикали родителите да го приберат, поясни той.

В заключение поясни, че септември месец е добър за започване на кампания по ваксиниране срещу грипните вируси, имаме обещание, че в най-скоро време ще има сравнително достъпен брой ваксини.