При въздушно-капкова инфекция повечето хора ще срещнат коронавируса и голяма част от тях ще се заразят. Важно е да се разбере, че положителният PCR тест все още не означава заболяване. Това каза д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС в ефира на БНТ.

Животът продължава, за COVID научихме достатъчно и можем да се справяне с неговото диагностициране. Вирусът съществува, но това не бива да се превръща в страх, който да ни пречи да живеем. Трябва да се съобразяваме с факта, но не и да не излизаме навън, за да не се заразим, коментира Николова.

Министерството на здравеопазването се мъчи да намери начин да спре разпространението на вируса. Трябва да се намери някакво равновесно положение, трябва да има баланс в системата и непрекъснато да ограничаваме хората. Това е една въздушно-капкова инфекция - какво да направим, да спрем да дишаме, попита Николова.

Нови 77 случая на коронавирусна инфекция у нас

Нови 77 случая на коронавирусна инфекция у нас

Още една жертва на Covid-19 през последните 24 часа

По думите ѝ личните лекари трябва да имат възможност да назначават PCR тестове, защото към тях се обръщат пациенти със симптоми и са били с контакт със заразен или болен.

Трябва да имаме права да назначим теста, трябва да има пункт, към който да ви насочим, за да се направи този тест. Ако има пациент, който не е добре и няма личен лекар, той би могъл да се самонасочи към този пункт, ако знае къде се намира, заяви тя.

Успокоителното е, че няма повишаване ръстът на пациентите в тежко състояние, на пациентите, които са интубирани, а процентът на починали се запазва, отбеляза д-р Николова.

Тя апелира да се спазват противоепидемичните правила