Законови празноти установи държавата след казуса с антиките на Васил Божков. Затова има работна група от експерти и прокурори, които да изготвят съответните изменения в законодателството.

212 обекта, част от частния музей на Божков, са показвани в музеи извън страната. Стефан Данаилов като министър на културата разписал за създаването на музея. Останалите ценности на Божков не са категоризирани. Преди години бизнесменът подал заявление за 2700 предмета, които да бъдат оценени. Те не са регистрирани, както поясни Банов.

Боил Банов проверява антиките на фондация "Тракия"

Боил Банов проверява антиките на фондация "Тракия"

Два месеца срок дава на Банов Върховна административна прокуратура

Министърът предположи, че Васил Божков разполага и с още ценни експонати. Ще се направи документален анализ за произхода на находките. Ще се провери и дали са ценност за държавата, дали са автентични. Ще се ползват и европейски лаборатории.

Досега Министерството на културата е проверявало само музея на Васил Божков. Оказва се, че имало законова вратичка за легализиране на колекции. Дават се за обявяване колекциите за анализ, но реално не ги дават. Така у нас са легализирани всички частни колекции. Няма срок в закона, в който колекционерите трябва да ги предадат. Това е бил номерът, подчерта Банов.

 Съюзът на колекционерите: Държавата да се отнесе с респект към колекцията Божков

Съюзът на колекционерите: Държавата да се отнесе с респект към колекцията Божков

Да не се посяга на частна собственост…

Затова работна група между експерти на културата, прокуратурата и МВР ще прецизира закона.

Това са глупостите на прехода, отчете министърът на културата. Държавата нищо не може да направи, защото тези 2700 артефакти са частна собственост на Божков. Иначе Боил Банов е скептичен, че ведомството му ще отговори на срока от два месеца, даден от прокуратурата за анализ на ценностите на Божков. Ще е готова само документалната проверка.

МВР проверява всеки сигнал срещу Васил Божков

МВР проверява всеки сигнал срещу Васил Божков

Получаваме различни сигнали и към момента те се проверяват