Въоръжават гардовете на властта с палки и белезници. Това реши вътрешната парламентарна комисия, която прие на второ четене промени в Закона за НСО.

Така служителите на НСО ще могат да използват помощни средства. НСО ще получат такива правомощия, каквито имат и други органи в сектор сигурност, обясни председателят на комисията Красимир Ципов.

Гардовете на властта ще могат вече да задържат и да предават веднага лицата, които са нарушили или са попречили на изпълнението на задълженията им. По думите на Ципове помощните средства ще се ползват до предаване на нарушителя на съответните полицейски органи.

Директорът на НСО генерал Тодор Коджейков е доволен е направените промени. В тази комисия се решиха доста неща, подчерта той и допълни, че е удовлетворен.

Досега нямахме право да използваме помощни средства, каза още генерал Коджейков. Служителите на НСО ще могат да използват оръжие при абсолютна необходимост и да задържат лица, но при определени условия.

НСО остава на подчинение на президента, който ще назначава и освобождава началника й, съгласувано с Министерския съвет, и ще утвърждава структурата и числения състав. Запазва се военният статут на служителите.

Регламентирана е и възможността за осъществяване на охрана на задгранични представителства на България. Предлага се законът да влезе в сила от 1 април 2013 г.