Необходимо е да започне дебат за промени в Закона за Националната служба за охрана, пет години след влизането му сила. Тези промени трябва да концентрират функциите и дейността на НСО до същността на една мотивирана и с висок обществен авторитет държавна охранителна служба. Това заявява началникът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев във видеообръщение към служителите на Националната служба за охрана в навечерието на Коледните и Новогодишни празници.

Началникът на НСО смята, че не е достатъчно една специална служба да има свой закон.

"Поехме удари от различни страни върху доброто име, престижа и достойнството на Националната служба за охрана. Чухме отново и напълно несъстоятелни призиви за закриване на НСО. Поехме тези удари, но запазихме добрия тон и професионалното си достойнство", посочва в обръщението си началникът на НСО.

Младши сержант от НСО бил зад волана при катастрофата
Обновена

Младши сержант от НСО бил зад волана при катастрофата

Разпитват се свидетели, изземат се записи от камери

Генерал Станчев откроява устойчивото кариерно израстване, възнагражденията на състава, условията за обучение и усъвършенстване на уменията, материално-техническото осигуряване и състоянието на автомобилния парк като част от предизвикателствата, които стоят пред охранителната служба.

"Общо предизвикателство е повишаването на обществения авторитет на НСО ина публичното доверие в нашата работа. Не можем вече да отричаме, че професионализмът, съвестта и лоялността на служителите на НСО не са достатъчен аргумент за обществена подкрепа", заявява той.

Началникът на НСО подчертава, че са длъжни да се приспособяват към новите условия и да отчитат обществените очаквания към своята работа.

Законът за НСО е калпав според бивш шеф на службата

Законът за НСО е калпав според бивш шеф на службата

Петър Владимиров: да се преразгледа и количеството, и качеството на охраняваните

Припомняме, на 12 декември кола НСО блъсна 14-годишно дете. Вследствие на инцидента момчето беше откарано в болница "Св. Анна" с опасност за живота.

По-късно стана ясно, че младши сержант от НСО е бил зад волана по време на инцидента.

От администрацията на президента съобщиха, че автомобилът на НСО не е бил със специален режим на движение.