И количеството, и качеството на охраняваните от Национална служба за охрана граждани трябва да се преразгледат. Това може да стане чрез промяна в закона, което е необходимо и от гледна точка на други проблеми, които идват от нормативната уредба. Мнението е на бившия шеф на НСО Димитър Владимиров, по чието време службата е участвала в охраната на посещенията на Клинтън, Путин, папа Йоан Павел Втори. Димитър Владимир заяви, че службата е получила специални благодарности и отличия именно от тях.

За НСО разговор след седмица и от експерти обеща Борисов

За НСО разговор след седмица и от експерти обеща Борисов

Борисов: Денят не е подходящ за дискусия и въпроси

НСО е като болен пациент, който трябва да се лекува, заяви Владимиров в студиото на Нова телевизия, според когото законът за службата е приет като "калпав". С него се формулира, че се охраняват лица при неясната формулировка "със значение за националната сигурност", което и е позволило прекомерно разширяване на кръга на охраняваните лица. Увеличил се е и бюджетът на службата - от 13 млн. лв. по времето на Владимиров на 40 млн. лв. сега.

Румен Миланов: Струва си преразглеждане на списъка с охраняваните лица

Румен Миланов: Струва си преразглеждане на списъка с охраняваните лица

От "Атака" искат НСО да бъде закрита

По думите на Владимиров по негово време при застрашеност лицето се охранява и в рамките на месец - месец и половина МВР проверява сигнала и ако няма сериозни основания, охраната се сваля. Не е имало и претенции за охрана до живот, както при Доган, Пеевски, заяви Владимиров и като друг пример за разширяване на кръга даде и охраняването на шефа на КПКОНПИ - вече с шеф Сотир Цацаров, но и при предишния - където се влагат средства за 6 лица - четирима охранители и двама шофьори. Петър Владимиров припомни и случая от времето, когато той е бил директор на НСО и е бил натискан и от премиер, и от президент да поеме охраната на Симеон Сакскобургготски при пристигането му в България. Тогава той е отказал и е обяснил пред цялото общество, че охраната на Сакскобургготски не влиза в кръга на охраняваните лица според закона и правомощията на НСО.

Според Петър Владимиров освен кръга на охраняваните лица, проблем в закона е и начина на назначаване на шефа на службата, след като директор на НСО може да стане и човек извън системата. Той може и да има управленски опит в системата на МВР, но по никакъв начин не познава спецификата на службата.

Петър Владимиров не смята, че слагането на видеонаблюдение в колите на НСО ще реши проблеми като тази с катастрофата от четвъртък вечерта. Владимиров заяви, че добрата комуникация с обществото е важна, но трябва да се има предвид, че шофьорите на НСО изминават по 4-5 млн. километра годишно, а катастрофи се случват на всеки.

Красимир Станчев поема Националната служба за охрана

Красимир Станчев поема Националната служба за охрана

Назначен е с указ на президента Румен Радев