Заслужава внимание да се преразгледа списъкът на охраняемите лица и да не се влиза в реплики за супер луксозност на НСО.

Това заяви пред bTV бившият директор на Националната служба за охрана (НСО) генерал Румен Миланов. Според него така ще се гарантира по-качествена охрана на охраняемите лица. 

Все още има опасност за живота на детето, блъснато от кола на НСО

Все още има опасност за живота на детето, блъснато от кола на НСО

Детето е пристигнало на 15-та минута след катастрофата

Припомняме, на 12 декември вечерта кола на НСО блъсна 14-годишно момче, което е в болница.

Ден по-късно граждански джип удари две момичета - на 13 и на 14 г. Едното дете почина на път за болницата. 

За НСО разговор след седмица и от експерти обеща Борисов

За НСО разговор след седмица и от експерти обеща Борисов

Борисов: Денят не е подходящ за дискусия и въпроси

Подобни инциденти - като катастрофата с кола на НСО, има доста в страната и те не са само с автомобили на НСО, изтъкна Миланов. Според него друг е въпросът, че за да се повиши подготовката на всички водачи, трябва да се вложат повече ресурси и средства. За конкретния случай на катастрофата с автомобил на НСО, трябва да се изчакат резултатите и да бъдат публикувани, настоя Миланов. 

Румен Миланов припомни, че преди 20 години също е станал инцидент с дете, който щял да доведе до падане на правителството на Иван Костов, визирайки убийството на 3-годишния Пепи - син на таксиметров шофьор. Тогава колегите на бащата обградиха парламента и поискаха виновният да бъде наказан. По-късно за случая бе обвинена майката.

Запитан дали НСО е луксозна транспортна служба, той бе категоричен, че това не е така. 

Автомобилът на НСО, блъснал дете, не бил със специален режим на движение
Обновена

Автомобилът на НСО, блъснал дете, не бил със специален режим на движение

Не е имало представител на президенството в колата на НСО

Дефиницията "луксозна транспортна служба", в никакъв случай не приляга на една институция, каквато е Службата за охрана (НСО). Това заяви и говориятелят на Националната служба за охрана (НСО) Веселин Нинов.

По думите му е несериозно да се твърди подобно нещо. Според него очевидно назрява дебат, в рамките на който ще изкристализира визия за промяна в Закона за национална служба за охрана.

"Нормално е всеки нормативен акт да търпи повторна оценка на въздействието, за да бъде адекватен на някаква моментна реалност. Това е тема на законотвореца", подчерта той. 

Сега служителите на НСО са под определения щаб, но числеността им е поверителна информация, каза Нинов.

Относно служителят на НСО, който шофирайки, блъсна момче в столицата, Нинов заяви, че той е в шок. Всеки нов служител търси професионално израстване. Един от начините да растат бързо в кариерната стълбица, е да повишават квалификацията си, която се удостоверява с тестове, заяви Нинов по повод информацията, че служителят от НСО бил късан на някои тестове. 

Красимир Станчев поема Националната служба за охрана

Красимир Станчев поема Националната служба за охрана

Назначен е с указ на президента Румен Радев

Междувременно на редакционната ни поща се получи писмо от партия "Атака", в което се иска НСО да бъде закрита.

"По-добре този излишен харч на 40 млн. лв. (колкото е бюджетът на службата - б.р.) да беше спестен на българите. Хората не са длъжни да плащат за лукса на премиер, президент, шеф на парламента и прочее", се казва във волеизявлението.

Борисов упрекна НСО, че не са информирали коректно за катастрофата

Борисов упрекна НСО, че не са информирали коректно за катастрофата

Той подчерта, че НСО е подчинена на президентската институция и те трябва да отговарят

Припомняме, последният инцидент с кола на НСО беше от 15 септември. Тогава на пътя Шумен - Силистра стана катастрофа. Председателят на парламента Цвета Караянчева беше с извадено рамо.

На 1 юни 2017 г. кола на НСО, в която пътуваше председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се оказа с развити болтове. Ден след като прокуратурата отказа да разследва инцидента, Панов се отказа от услугите на Националната служба за охрана.

Два дни по-късно от държавното обвинение излязоха с мотива, че не е установена умишлена намеса в развиването на болтовете на специалния автомобил.

През септември 2011 г. кортежът на президента Георги Първанов бе замесен в катастрофа в района на ловешкото село Малиново. От Президентството коментираха, че катастрофа в близост до автомобилите на НСО действително е имало, но те не са участвали в нея.

На 15 февруари 2011 кола от кортежа на премиера Бойко Борисов предизвика катастрофа в близост до "Бучин проход", докато делегацията, начело с министър-председателя, пътувала от Годеч към София. При инцидента няма жертви и ранени хора, но са нанесени щети на двата автомобила.

Сред предишни инциденти с коли на НСО са катастрофа на 21 януари 2011 г., причинена от кортежа на премиера Бойко Борисов на път за Плевен.

На 14 април 2010 г. кола на НСО, в която е бил военният министър Аню Ангелов, е катастрофирала на бул. "България" в района на Околовръстното шосе. Тогава пострада 4-годишно дете.

Преди това имаше инциденти с автомобили, охраняващи Георги Първанов, Бойко Борисов, Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски.

Най-тежките инциденти са от 16 октомври 2002 г., когато военният аташе Тибор Хеди и консулът на Унгария Тамаш Гали-Хирлинг загинаха при тежка катастрофа на АМ "Хемус" в посока Ботевград, край софийското село Чурек. Шофьорът им, служител на НСО, оцеля без тежки наранявания.

При друг инцидент, на 16 ноември 2002 г. полковник Пламен Бачев от НСО загина след сблъсък с пътнически автобус по време на неофициалната визита на тогавашния македонски президент Борис Трайковски.

Също през 2002 г. - на 1 май, зъболекарката Евгения Алексиева и двете й деца пострадаха в катастрофа след удар на тяхната "Хонда" с колата на тогавашния шеф на НСО ген. Димитър Владимиров.

Пак тогава шофьор на НСО помля със служебен "Хюндай" две таксита и рани трима души до столичния хотел "Принцес".

През 2001 г. шофьор на НСО уби на място жена на изхода на летище София.