Очакват се съществени повишения на речните нива поради високата почвена влага и прогнозираните валежи, предупреждават от Министерство на околната среда и водите.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) днес след пладне ще започне да вали в Югозападна България и през нощта срещу неделя валежите ще обхванат по-голямата част от страната.

Количествата в Западна България от 5-15 л/кв.м. В планинските райони - 20-30 л/кв.м, където ще се образува и снежна покривка. В останалата част от страната – между 1 и 6 л/кв.м.

В неделя валежите ще продължат. В западната половина от страната те ще са 10-15 л/кв.м, в източната - 2-12 л/кв.м. Количествата на валежите за нощта срещу понеделник в западната половина ще се увеличат с 10-20 л/кв.м.

В понеделник валежите чувствително ще отслабнат и ще спрат, количества в югозападната половина от страната - до 10 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 10 март до 8ч. на 11 март речните нива в по-голяма част от страната са се повишавали или са останали без съществени изменения - около или под праговете за високи води.

Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са р. Врана при с. Кочово, р. Айтоска при с. Камено, р. Факийска при с. Зидарово, р. Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн) и р. Марица при гр. Пловдив (Източнобеломорски басейн).

По-значителни повишения на водните нива в последното денонощие са отчетени в реките Огоста, Искър, Вит, Осъм (Дунавски басейн), средното и долното течение на Марица, Арда и притоците към нея (Източнобеломорски басейн), Места и Струма (Западнобеломорски басейн).

Още преди два дни бе въведено постоянно наблюдение на река Дунав.

Оперативното звено в четирите  басейновите дирекции  в страната започва денонощна работа във връзка с очакваните повишения на нивата на реките.